Nyheter

Skattefradrag for Israel-støtte

Finansdepartementet har talt: Gaver til Karmel-instituttet kan trekkes fra på skatten.

Departementet har undersøkt om givere kan fortsette å få skattefritak for gaver til Karmel-Instituttet. Bakgrunnen er opplysninger som kom fram i fjor om at den Israel-vennlige organisasjonen støtter prosjekter som er i strid med folkeretten.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp skrev i et brev til departementetat at «Karmel-instituttet har som del av sin virksomhet å samle inn penger til bosettingen/utposten Alonei Shilo på den okkuperte palestinske Vestbredden.»

Fordi det her er snakk om en illegal bosetting, mener de to organisasjonene at de skattefrie gavene til Karmel-Instituttet kan oppfattes «som en form for indirekte statlig subsidiering».

Avklaring. Leder John Skåland ved Karmel-Instituttet sa til Vårt Land da vi omtalte saken i mars at stiftelsen vil tilpasse seg lovendringen – en såkalt utelukkelsesmekanisme – som trådte i kraft fra skatteåret 2012. I praksis betyr dette at stiftelsen ikke vil samle inn penger til det omstridte formålet.

Fredag kom avklaringen fra departementet:

– Karmel-instituttet har ikke gitt økonomisk støtte til israelske bosettinger på okkupert område etter at utelukkelsesbestemmelsen trådte i kraft, og blir derfor ikke utelukket fra gavefradragsordningen, heter det i en pressemelding fra Finansdepartementet.

- Vi vil unngå at gavefradragsordningen tilgodeser organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til handlinger som er i strid med folkeretten. Derfor innførte vi utelukkelsesmekanismen. Jeg er glad for at Karmel-instituttet har endret praksis, det viser at lovendringen har hatt ønsket effekt, sier statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet i en pressemelding.

Kan utelukkes. Skattyter får inntektsfradrag med inntil 12 000 kroner per år for pengegaver til frivillige organisasjoner som oppfyller nærmere lovbestemte vilkår. Finansdepartementet kan utelukke organisasjoner fra gavefradragsordningen for å sikre norsk oppfølgning av vedtak fra FNs sikkerhetsråd.

Før 2012 ga Karmel-instituttet økonomisk støtte til israelske bosettinger på okkupert område. Bosettingen strider mot Sikkerhetsrådets resolusjon 465 (1980).

– Siden Karmel-instituttet har opplyst at de ikke har gitt slik støtte etter at lovendringen trådte i kraft, har Finansdepartementet besluttet at Karmel-instituttet ikke utelukkes fra gavefradragsordningen, heter det i departementets pressemelding.

I brev til Karmel-instituttet gjør Finansdepartementet det klart at dersom stiftelsen fortsetter eller eventuelt gjenopptar støtten til israelske bosettinger på okkupert område i 2012 eller senere, vil det føre til utelukkelse av gavefradragsordningen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter