Nyheter

Samstemt ønske om finansreform

Europeiske og asiatiske ledere håper at konkrete og samordnede tiltak for finanssektoren kommer på bordet når verdens 20 største økonomier møtes i Washington i november.

Ettersom finansproduktene er blitt globale, kan ikke enkeltland overvåke dem. Vi har mye å tenke på, sa Japans statsminister Taro Aso da delegasjoner fra 47 europeiske og asiatiske land pakket sammen stresskoffertene sine og forlot ASEM-toppmøtet i Beijing lørdag.

Nå rettes altså blikket mot Washington, der president George W. Bush har invitert til krisemøte 15. november.

Det kinesiske vertskapet konstaterte at verdens regjeringer må handle raskt for å begrense virkningene av krisen i finansmarkedene på handel og næringsliv. Statsminister Wen Jiabao sier Kina vil spille en aktiv rolle, og opptre «ansvarlig og pragmatisk» når lederne for verdens 20 største økonomier samles i USAs hovedstad.

ASEM-møtet endte med en erklæring som lover reform av de internasjonale penge- og finanssystemene.

LES OGSÅ: Ledere lover finansreformer

Vil ha beslutninger. Frankrike, som for tiden har presidentskapet i EU, er blitt en pådriver for strengere regulering av det globale finanssystemet. President Nicolas Sarkozy tror G20-møtet i USAs hovedstad vil føre til konkrete tiltak som ikke bare tar tak i krisens konsekvenser, men også de underliggende årsakene.

Vi har alle forstått at vi ikke bare kan møtes for å diskutere. Vi må gjøre dette til et besluttende forum, sa Sarkozy.

Men til Kinas president Hu Jintao skal Sarkozy ha uttrykt engstelse for at USA vil være fornøyd dersom møtet bare munner ut i «prinsipper og alminneligheter», ifølge en fransk tjenestemann.

LES OGSÅ: Setter av 1.400 milliarder kroner

Bretton Woods. EU-kommisjonens president José Manuel Barroso øyner også håp om at Washington-møtet vil bære frukter.

Jeg ser at det kommer til syne en samstemthet som vil gjøre det mulig for møtet å komme fram til konkrete og viktige beslutninger, sa han.

Han mener den pågående krisen gir en mulighet til å oppdatere Bretton Woods-systemet, som har regulert det internasjonale økonomiske systemet siden andre verdenskrig.

Det er nå vi kan gjøre det, for nå er det flere som har et åpent sinn omkring dette. Det hadde ikke vært mulig for bare et år siden, eller til og med for bare noen måneder siden, sa Barroso, som aner en felles forståelse for at det er nødvendig å handle raskt.

Resesjon. Opplevelsen av at finanskrisen krever rask håndtering ble nok ikke mindre av at New York-børsene endte uken på et nivå som er det laveste på over fem år. I Japan og EU var det også en kraftige børsnedganger fredag, og mange økonomer mener både USA og store deler av Europa allerede befinner seg i en resesjon.

Effekten på realøkonomien ble tydeliggjort av at de store franske bilprodusentene PSA Peugeot-Citroën og Renault fredag beordret store produksjonskutt. I USA varslet bilprodusenten Chrysler at de kutter opptil 5.000 jobber. I Sverige må Volvo-konsernet kutte i produksjonen etter elendige kvartalsresultater.

Den japanske elektronikkgiganten Sony varslet lavere inntjening, og det samme gjorde Europas største flyselskap Air France-KLM.

Det ble dessuten klart at Storbritannias økonomi krympet med 0,5 prosent i tredje kvartal, mye mer enn ventet.

Tysklands finansminister Peer Steinbrück advarer om at finanskrisen vil vare til langt ut i 2009.

Risikoen for en kollaps er langt fra over, sier han i et intervju med Bild am Sonntag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter