Nyheter

Presteleder mot skilsmisserituale

Skilsmisserituale er unødvendig, mener formann i den danske presteforeningen. DISKUTÉR: Bør kirker i Norge tilby skilsmisseseremoni?

Flere prester i Danmark er positive til innføring av skilsmisserituale for par som vil skille seg.

Opp til hver enkelt. Per Bucholdt Andreassen, formann for presteforeningen, synes ikke at et slik rituale er nødvendig.

– Det er opp til hver enkelt prest hvordan man vil gjøre det, men umiddelbart mener jeg at det hører hjemme under sjelesorg. Det kan være meget vanskelig for den ene part under en skilsmisse, og begge må være helt enige om det, ellers kan det bli meget smertefullt, sier Bucholdt Andreassen til Kristeligt Dagblad.

Den danske presteforeningen har ikke tatt stilling til saken, dermed kan prestene selv bestemme hvordan et eventuelt rituale skal foregå.

LES OGSÅ: Skiller seg ved ritual

Tilgivelse. Mogens Hansen, tidligere sogneprest ved Vor Frelsers Kirke i København, har selv hjulpet et par som skulle skilles gjennom et skilsmisserituale. Han fikk inspirasjon fra Sverige, der slike ritualer finner sted.

– Paret som ville skilles satt på to stoler foran meg. Det var orgelspill, bibellesning, salmesang og skriftemål, hvor de sa til hverandre: Jeg tilgir deg, i Jesu Kristi navn. Dessuten en bønn for anledningen. Den lød: Takk for den delen av livsveien som vi har gått sammen. Gud, gi oss krefter, så vi i fremtiden kan finne glede og håp, sier Hansen til Kristelig Dagblad.

Etter at han hadde lyst velsignelsen over dem flyttet de to seg til stoler på hver sin side av presten. Ritualet hjalp dem å komme gjennom bruddet.

Velsigne det nye livet. Mogens Hansen mener man burde ha slike ritualer i folkekirken.

– Kirken er snart det eneste sted som taler om skyld, og det eneste sted hvor tilgivelsen lyder. Og hvis det er noget tidspunkt hvor man har bruk for å høre om det, er det under en skilsmisse, sier han.

Kristine Stricker Hestbech vurderer å innføre et skilsmisserituale i Stefanskirken, der hun er sogneprest.

– En samtale med presten kan hjelpe mye, men hvis vi utformer et rituale blir det mer offisielt. Så anerkjenner kirken at man må si farvel til sitt ekteskap, og man får Guds tilgivelse og velsignelse over sitt nye liv.

DISKUTÉR: Bør kirker i Norge tilby skilsmisseseremoni?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter