Nyheter

Skiller seg med ritual

Nå kan par i Danmark markere skilsmisse med et kristent ritual. Bør dette bli mulig i Norge? DISKUTÈR: Bør kirker i Norge tilby skilsmisseseremoni?

At ekteskapet inngås med en religiøs seremoni er for mange selvsagt. Men at et brudd av ekteskapet skal gjøres gjennom en rituell handling, vil nok for mange føles mer unaturlig. Dette kan man imidlertid gjøre i Danmark og det har også vært snakk om lignende ordninger i England.

– Vi har manglet et ritual til skilsmissen. Når det skjer store omveltning i folks liv, særlig der barn er berørt, er det viktig at man kommer helskinnet gjennom smerten, sier danske Ilse Strand, formann for foreningen Præst og Psykoterapi. Hun tilbyr nå muligheten for å gjennomføre en skilsmisseseremoni både kristelig og borgerlig, skriver Kristligt Dagblad.

Avskjedsbrev. I forkant av denne seremonien skal paret går til en rekke samtaler som resulterer i et avskjedsbrev. Dette avskjedsbrevet leses opp under ritualet som også inneholder tekstlesing fra Bibelen, dersom man velger den kristne varianten.

Ritualet setter livet inn i en større sammenheng og hjelper også med å fjerne fokus fra små ødeleggende konflikter, fortsetter Strand. Hun mener ikke et skilsmisseritual strider mot ekteskapets løfte om å holde sammen ‹‹inntil døden skiller dere ad››.

Norge? Biskop Olav Skjevesland er ikke spesielt tiltalt av tanken på å innføre en slik seremoni ved ekteskapsbrudd i Norge.

– Dette kan oppfattes som en legitimering av skilsmissen. Kirken bør ikke gi etter for en utvikling der stadig flere skiller seg og som er svært uheldig for barna.

Han ser derimot for seg en annen løsning.
– Det som ville vært interessant, var å tilby en skriftemålsordning før inngåelse av et nytt ekteskap. Etter samtaler med en prest, kunne den skilte ha avgitt et skriftemål som en del av forberedelsene til et nytt ekteskap. En slik ordning kunne i tydeligere grad ha ryddet opp i tidligere forhold.

Skjevesland legger til at noe lignende har vært prøvd i Norge tidligere, og at tilbakemeldingene har vært positive.

– Dersom det ble vanlig at prester tilbød en slik ordning, så kunne den ha festet seg og blitt akseptert, tror biskopen.

– Kan hjelpe. I Danmark er det blandede reaksjoner på den nye skilsmisseseremonien.

Den danske biskopen Elisabeth Dons Christensen mener at det ikke er noe hinder teologisk sett.

– Dersom ritualet faktisk kan hjelpe skilte til å få et bedre liv, er det ønskelig, ikke minst for barna, sier hun. Samtidig understreker biskopen at særlig den parten som har ønsket skilsmisse kan føle det tungt å skulle gjennom en ny seremoni i kirkens rom, hvor paret har gitt hverandre sitt ja.

Hennes bispekollega Kjeld Holm er enda mer skeptisk og konkluderer på denne måten:
– Skilsmisse er blant de tingene man ikke bør forstyrre Vårherre med eller lage ritualer for.

DISKUTÈR: Bør kirker i Norge tilby skilsmisseseremoni?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter