Nyheter

Ønsker å vite mer om norske muslimer

Vet noe om religionens betydning.

– Vi skulle gjerne hatt lignende undersøkelser som dem Jyllands-Posten nå har gjort i to runder, sier generalsekretær Sylo Taraku i LIM – Likestilling, integrering, mangfold, som er organisasjon som arbeider for å fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet.

Islamske trossamfunn representerer den nest største religionen i Norge, målt i antall medlemmer. Ved årsskiftet 2013-2014 var det 132.000 medlemmer i islamske trossamfunn.

LES OGSÅ: Muslimer blir mer religiøse

Men om Norge mangler kartlegginger som dem Jyllands-Posten har gjort, har vi likevel noe kunnskap om religionens betydning for norske muslimer, sier Taraku i LIM.

Han trekker særlig fram en undersøkelse som Fafo-forsker Olav Elgvin og Nibr-forsker Kristian Rose Tronstad publiserte i 2013 om Religiøsitet og sekularisering blant ikke-vestlige innvandrere i Norge.

Mer religiøse

De avdekket at:

• kvinner er mer religiøse enn menn, innvandrermenn er likevel langt mer religiøse enn kvinner uten innvandrerbakgrunn.

• innvandrere med bakgrunn fra Pakistan og Somalia er de mest religiøse, med en gjennomsnittsscore på henholdsvis 9 og 9,8 – på en skala som går fra 1 til 10; nesten alle i disse to gruppene rapporterer at religionen spiller en svært viktig rolle i livet.

• innvandrere fra Tyrkia og Irak er betydelig mer religiøse enn innvandrere med bakgrunn fra Bosnia-Hercegovina, som er nesten like sekulære som nordmenn flest.

• muslimer – sammen med hinduer – scorer høyest på religiøsitetsskalaen.

• muslimer med bakgrunn fra Iran eller Balkan har lav religiøsitet, mens muslimer med bakgrunn fra Tyrkia, Somalia og Pakistan har høy religiøsitet.

Mer sekulære

Taraku presiserer at han ikke har forskningsfaglig hold for påstanden, men han mener å kunne se at blant pakistansk-norske, som er den største gruppen muslimer i Norge, er de eldste, de som kom på 70-tallet, «mer sekulære enn deres etterkommere».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter