Religion

– Å være Jesus-soldat passer ikke for alle

Å engasjere seg i det du brenner for koster, uansett hvilken organisasjon du er i, mener tidligere Jesus-soldater. De kjenner seg ikke igjen i tidligere soldat, Rut Helen Gjæverts erfaringer.

Bilde 1 av 2

Rut Helen Gjævert var ivrig soldat i Jesus Revolution. Etter fire år i bevegelsen, brøt hun ut.

– Det kom til et punkt hvor jeg var nødt til det. I årene som fulgte måtte jeg betale en høy pris for det jeg hadde vært med på. Jeg fikk god hjelp til å komme meg videre i livet, sa Gjævert til Vårt Land tidligere i vinter. 36-åringen jobber nå i VGTV, og er programleder for serien Frelst, som hadde premiere 26. februar. Der gransker hun hvordan hun kunne sette troen foran alt. Nå reagerer Jesus Revolution på serien.

«Jeg er lei meg for at Rut Helen følte behov for å «løse» dette på en slik offentlig måte. De tidligere lederne i Jesus Revolution har vært veldig åpne for å treffes privat (noe de også har gjort) og snakke om noen av de tingene som tas opp i dokumentaren», skriver daglig leder Paul Hockley på organisasjonens egne hjemmesider.

LES OGSÅ: «Odins, Jesu eller Allahs soldater. Retorikken blir uansett ikke god».

– Kan forstå hvis det ble for mye for Gjævert

Tidligere Jesus-soldater Valeria Eick, Stian Robinson og Vidar Hognasson kjenner seg ikke igjen i Gjæverts opplevelse. De synes det blir for enkelt å trekke paralleller fra én persons dårlige erfaringer til hele opplegget.

– Det er klart at det har vært tøft, gjennom sju år som aktiv i Jesus Revolution, men det var jeg forberedt på. Det er gjennom tøffe tider man vokser, sier Eick.

Arbeidets karakter, å fortelle andre om egen tro og misjonere for Bibelens budskap på ulike vis, vil uavhengig av opplegg eller organisasjon være krevende, mener Eick. Og det er helt i orden, mener hun, fordi mennesker har ulik kapasitet.

– Det viktigste er å forstår hvor den grensen går. Gud pusher ingen.

Eick har vokst opp i Italia med foreldre som var misjonærer blant rusavhengige. Ikke alle holdt ut like lenge som foreldrene hennes, fordi arbeidet var tungt.

– Det virker ikke som at Rut Helen går til angrep på Jesus Revolution. Hun vektlegger at det er hennes personlige opplevelse. Det ble for mye for henne. Det kan jeg forstå, men sånn er det, sier Eick.

– Må kunne sette grenser

De tre eks-soldatene mener ungdommer bør forsikre seg om at de er godt nok forberedt når de sier ja til å bli med i Jesus Revolution.

– Ser dere ingen farer ved opplegget til Jesus Revolution?

– Selvfølgelig er det en risiko for å bli utmattet. Jeg ble selv sliten innimellom, men sa jeg ifra at jeg ikke kunne fortsette i samme tempo. Det var aldri noe problem, sier Hognasson.

– Men hva med de ungdommene som kanskje ikke er godt nok rustet mentalt sett?

– Å være med i Jesus Revolution krever at man tar vare på seg selv og setter grenser. Jeg var med i åtte år, og ble aldri mentalt sliten. Noen ganger ble jeg utfordret på noe jeg ikke var helt komfortabel med, men jeg vokste som person, sier Hognasson og legger til:

– Men personer som ønsker å gjøre alt perfekt eller på riktig måte tror jeg derimot kan streve.


«Det virker ikke som at Rut Helen går til angrep på Jesus Revolution. Hun vektlegger at det er hennes personlige opplevelse. Det ble for mye for henne. Det kan jeg forstå, men sånn er det»

Valeria Eick

LES OGSÅ: NRK-program: – Interessant å følge unge som lever for noe større enn seg selv

Vanskelig overgang

Eks-soldat Stian Robinson har selv opplevd store utfordringer etter å ha engasjert seg for Jesus.

– Jeg fikk det tøft like etter at jeg forlot det avskjermede miljøet i Jesus Revolution. Plutselig stod jeg uten støtteapparatet rundt meg. Jeg kan forstå at noen faller utenfor senere, og mister troen sin. Men jeg kan ikke gi opp troen, selv om jeg har hatt det vanskelig.

– Kan det komme noe godt ut av en dokumentar som setter søkelys på kritikkverdige forhold i Jesus Revolution?

– Dersom det er frigjørende for Rut Helen og en måte å gå videre i livet på er det greit. Men jeg forstår ikke at hun ønsker å gi negative assosiasjoner til en organisasjon som egentlig bare gjør godt for folk. Personlig ville jeg ikke tatt oppgjør offentlig, men heller gått til dem det gjelder, sier Valeria Eick.

– Hvordan blir kritikk tatt i mot i Jesus Revolution?

– Hvis jeg var uenig i noe, sa jeg det til lederen, sier Vidar Hongnasson.

– Det var aldri noe problem og ble ikke sett ned på. Jeg var ikke enig i alt de mente, men enig i det meste. Samtidig har du har satt deg under en autoritet ved å bli med, og organisasjonen bestemmer. Jeg tror ikke noen blir uglesett dersom de kommer med kritikk, sier Hognasson. Han han har aldri opplevd at noen har blitt presset ut.

– Det står jo respekt av at hun velger å blottlegge seg for et så stort publikum, avslutter Eick.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion