Nyheter

Zuckerberg med ny religiøs profil

Facebook-gründer Mark Zuckerberg ba om tilgivelse på den jødiske forsoningsdagen. – Han ønsker nok å bygge opp en personlighet med dybde og verdier, sier medieekspert.

– For dem jeg har såret i år, ber jeg om tilgivelse. For hvordan arbeidet mitt ble brukt til å splitte mennesker, heller enn å føre oss sammen, ber jeg om tilgivelse og vil prøve å forbedre meg, skrev Mark Zuckerberg på Facebook, til sine 97 millioner følgere. Han avsluttet:

– Måtte vi alle forbedre oss i året som kommer, og måtte dere alle bli innskrevet i livets bok.

Facebook-gründeren gjorde et poeng ut av at han ba om tilgivelse på den jødiske forsoningsdagen, yom kippur, 1. oktober. Dette er den helligste og mest alvorstunge dagen i det jødiske, religiøse året.

Var ateist

Zuckerberg vokste opp med jødiske foreldre, men lenge stod det på Facebook-profilen hans at han var ateist. Det har han gått bort fra i det siste, blant annet ved å fjerne dette punktet. Da han ønsket følgerne sine god jul og god hanukah i desember, ble han konfrontert av en av dem, som spurte: «Men er ikke du ateist?»

– Nei. Jeg ble oppdratt i
jødisk tro, så gikk jeg gjennom en periode der jeg stilte spørsmål ved en del ting. Nå mener jeg religion er veldig viktig, svarte Zuckerberg.

Facebook-gründeren ønsker her å framstå som mer menneskelig, mener professor Gunn Enli. Hun forsker på medie­politikk, politisk kommunikasjon og sosiale medier ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Enli mener folks inntrykk av Zuckerberg påvirker hva de mener om Facebook.

– Han personifiserer Facebook. Derfor ønsker han nok å fremstå som noe annet enn en kynisk forretningsmann, og prøver å bygge opp en personlighet med dybde og gode verdier, i dette tilfellet tro, sier Enli. Hun tror Zuckerberg med sin posisjon kan påvirke folk til å snakke om tro i offentligheten.

– Men det kan det også støte noen fra seg. Uansett gir det ham mer dybde, sier medie­eksperten.

LES OGSÅ: Kirken som er i alle kanaler

President-tendenser

Flere har spekulert i om det ligger noe mer bak denne endringen. Ryktene svirrer om at Zuckerberg ønsker å stille til valg som USAs president i 2020. Det skriver for eksempel Katherine Haenschen, universitetslektor ved avdeling for kommunikasjon ved Virginia Tech University, i en kommentar i The Guardian.

– Hvis man ser dette sammen med alt det andre han skriver på Facebook, kan det se ut som det er en komité av Obama-rådgivere som skriver for ham, sier Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør for nettstedet amerikanskpolitikk.no.

– Amerikanske presidentkandidater kommenterer alle store hendelser og skriver om sin personlige tro i sosiale medier, sier Flaten.

Zuckerberg har planer om å besøke alle 50 delstater, som en personlig utfordring for 2017. Den offentlige bønnen om tilgivelse kommer etter beskyldningene om at Facebook ble brukt til å påvirke presidentvalget i 2016. Flaten vil ikke spekulere i hva som vil skje, men har registrert Facebook-gründerens handlinger.

– Det som er sikkert er at han har lagt ut på et eller annet. Det blir spennende å se hva det er, sier Flaten.

LES OGSÅ: Nettet spinnes mot høyre

Ikke tilfeldig

I mai siterte Zuckerberg en jødisk bønn i en tale på Harvard University, og for noen uker siden la han ut et bilde av datteren sin med en
jødisk kiddush-kopp, skriver jewishjournal.com. Ifølge forskningssenteret Pew, er det å stå frem som religiøs en av de største forpliktelsene en presidentkandidat kan ha.

– Det er umulig å stille til valg i USA som ateist, sier Flaten i amerikanskpolitikk.no.

Medieprofessor Enli mener det ikke er tilfeldig at Zuckerberg publiserer innlegg med
religiøst innhold.

– Som en av verdens mektigste personer vet han veldig godt hva han gjør, og hvordan han kan bruke makten sin, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter