Nyheter

– Lovsang er rus

Domkantor advarer mot å ruse seg på lovsang. Er lovsang rus? Si din mening

Domkantor i Kristiansand domkirke, Andrew Wilder, mener den moderne lovsangen i frikirkelige møter er en kunstig måte å skape hengivenhet på.

– Tar man vekk den høye musikken, vil disse miljøene få problemer, sier Wilder til Fædrelandsvennen.

«Fattigslig fenomen»

Biskop emeritus Per Lønning var nylig ute i NRK-programmet Kulturbeite og kalte moderne lovsang et «fattigslig fenomen sammenlignet med bibelens ord». Han får full støtte av domkantoren, som stiller seg spørrende til om lovsang er en ekte måte å tilbe på, eller om det er en måte å tilfredsstille trang til fest og rus.

– Her er det om å gjøre å skape et høyest mulig lydnivå, og tar man det vekk, hva står man så igjen med at religiøs substans? Jeg trykter det er svært lite, i høyden får man en sammenblanding av lydmessig rus og en opplevelse.

– Gammeldags er mer ekte

På spørsmål fra Fædrelandsvennen om gudsopplevelsene er mer ekte i tradisjonelle høymesser, svarer Wilder «ja».

– Når man i kirken kjører sine gammeldagse messer og liturgier kommer folk av ekte kjærlighet til tradisjonen og kirken. Man trenger ikke betvile at de kommer av en ekte lengsel.

Wilder og Lønning mener tekstene i moderne lovsang er «grunne», og ikke holder mål litterært. Organisten tror ikke man finner spor av lovsangstekster i oppslagsverk om 50 år.

– Så er det slik at jo eldre musikken er, desto bedre er den?

– Vel, den eldre musikken har noen stadfestede kvaliteter som den nye musikken ikke innehar. Det er ikke snakk om kunst lenger i moderne musikk, det er kun det kommersielle aspektet som dominerer, sier Wilder til sørlandsavisen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter