Nyheter

Vurderer å «avskilte» Tromsø-biskop

Fylkesmannen krever svar om felles medlemsregister for Den katolske kirke i Norge. I ytterste konsekvens kan Tromsø-biskopen bli fratatt forstanderrollen.

Da medlemsrotsaken sprakk i media, ble det også kjent at Oslo katolske bispedømme også fører medlemsregister for de to andre stiftene i Norge – Trondheim og Tromsø.

Siden hvert bispedømme er registrert som selvstendige trossamfunn, er dette ikke lov, har Fylkesmannen i Troms konkludert med.

Utveksler sensitive personopplysninger

Årsaken er at opplysninger om personers tro og tilhørighet regnes som sensitive personopplysninger og ikke kan utveksles mellom forskjellige trossamfunn.

I februar ba statens forlengede arm, Fylkesmannen i Troms, om at praksisen opphørte. Tromsø stift lovet den gang at de skulle får på plass en ordning i løpet av mai-juni.

Nå har Fylkesmannen i Troms purret på svar fra katolikkene i nord.

«Vi minner om at forstandere i trossamfunn er underlagt de samme plikter som offentlige tjenestemenn. Forstanderen har dermed blant annet plikt til å hindre at andre får kjennskap til det han gjennom tjenesten får vite om noens personlige forhold, herunder blant annet opplysninger om noens religiøse overbevisning. Etter vår vurdering overholdes ikke denne plikten når informasjon om medlemskap i trossamfunnet deles med Oslo katolske bispedømme, uten at medlemmene har samtykket til en slik deling.

LES MER: Elever ved katolsk skole samler inn til Amnesty likevel

Advarer om at biskopen kan bli straffet

«Dette brev må anses som en skriftlig advarsel og en orientering til styret, om at Fylkesmannen vil vurdere å frata trossamfunnets forstander, Berislav Grgic, retten til å være forstander for trossamfunnet dersom den ulovlige praksisen med utveksling av medlemsinformasjon for innføring i et felles medlemsregister ikke opphører.»

– Vi må redegjøre for de virkemidlene fylkesmannen har. Bakgrunnen er at Tromsø lovte et svar i mai, og siden har vi ikke hørt noe, er avdelingsdirektør Jan Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms sin forklaring på advarselen.

– Når må dette være ordnet opp i?

– Det er viktig at dette er på plass til neste runde i utbetaling av den offentlige støtten, sier han.

Skjæringsdatoen for dette er 1. januar. Det kan kun søkes støtte for de medlemmene som er registrert før denne datoen.

Andreassen tror tromsøkatolikkene vil ordene opp i dette innenfor de rammene som gis.

– Slik jeg kjenner stiftet, er de opptatt av å rydde opp, så jeg er sikker på at vi gjennom en dialog kan få dette til, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Samle Den katolske kirke under én paraply

Økonom i Troms stift, Ulrik Sverdrup-Thygeson forteller at han har kontakt med Oslo katolske bispedømme for å få ryddet i dette.

– En mulighet er å lage et paraply-trossamfunn for alle de tre katolske enhetene. Da kan vi bygge videre på samarbeidet mellom biskopene som allerede er i dag, sier han.

Et slikt trossamfunn vil kun føre medlemsregisteret for Den katolske kirke i Norge, og vil ikke ha noen praktisk konsekvens for menighetslivet i for katolikkene i Norge.

– For det kirkelige liv er dette rene formaliteter. Alle er enige om at det er litt sært. Vi kan skjønne at det må være slik for menigheter som er bygget opp nedenfra, som pinsevenner og baptister, men Den katolske kirke er styrt ovenfra, sier Sverdrup-Thygeson.

Bjørn O. Øiulfstad sitter i ledergruppen for Oslo katolske bispedømme.

– For oss i OKB er dette enkelt, vi administrerer jo våre egne medlemmer, men vi må finne en løsning som vil fungere for de andre bispedømmene, sier han.

LES OGSÅ: – Vi katolikker må selv ta ansvar for medlemsrotet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter