Nyheter

Vinner på tøffe flyktningkrav

Flyktningdebatten ser ut til å ha gitt vann på mølla for SV. Nå dobler de oppslutningen.

– Dette er veldig hyggelige tall. Det gir håp om fremgang inn mot kommunevalget, sier nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell.

For et parti som lenge har vært i fritt fall, er Vårt Lands juni-­måling ekstra gode nyheter.

Målingen er gjort rett etter at avtalen om å ta imot ekstra flyktninger fra Syria ble vedtatt i Stortinget. Hele våren har asylsøkere og flyktninger dominert norsk, politisk debatt. Nå går både Frp og SV går markant frem. Felles for dem er at de begge brøt forhandlingene om 10.000 syriske­ flyktninger og mente de ikke kunne bli enige med de andre partiene.

LES ANALYSEN: Fløy- partiene fosser frem

Tøff linje

Siden januar 2014 har SV nesten ligget konstant under sperregrensen. I mai kom den laveste målingen med ­rekordlave 2,1 prosent i oppslutning. Partiet gjør derfor et stort byks i juni og mer en dobler sin oppslutning.

Solhjell vil ikke spekulere i om det er en kobling mellom flyktningforhandlingene og en enkelt meningsmåling. Han avkrefter at partiets tøffe linje i flyktning­debatten hadde noe med strategi å gjøre.

– Vi brøt fordi vi mente avtalen ikke var god nok, understreker han.

Likevel mener han det er viktig å markere hva som skiller SV fra de andre partiene i store saker.

– Det er viktig for oss at vårt syn kommer frem, sier Solhjell.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Barn og mulla

Han mener partiet ikke har gjort noe ­annerledes, som kan forklare oppgangen. Han tror derimot folks holdning til asyl- og flyktningpolitikk kan ha endret seg i løpet av våren.

– Sier man asylsøker nå, tror jeg mange flere tenker på barn enn på en farlig mulla, sammenlignet med tidligere. Da får vi kanskje litt mer respons fra folk, for den solidariteten vi alltid har stått for at bør prege politikken også i flyktning- og asyl­saker, sier Solhjell.

Tydelig profil

Partileder Siv Jensen viser selv til Syria-debatten når hun skal forklare fremgangen.

– Det handler om at vi har hatt en tydelig stemme i diskusjonen om å ta imot 8.000 Syria-flyktninger. Fremskrittspartiet har stått oppreist og alene om å mene at vi skal hjelpe folk i nærområdet, sa Jensen til ­Dagens ­Næringsliv.

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitet i Oslo mener debatten om 10.000 flyktninger gjorde­ det mulig for fløypartier å ­markere seg.

– Det er viktig å vise en tydelig profil overfor velgerne, sier han.

LES OGSÅ: Eldre KrF-velgere gir mest til veldedighet

Intern uenighet

Arbeider­partiet er målingens store taper og går tilbake med 4,2 prosent. For første gang siden november 2014 er partiet under 40 prosent. Aardal tror det er sannsynlig at asyldebattene som har rullet denne våren kan ha hatt en ­negativ effekt for Ap.

– Asyl og flyktningpolitikk er en sak der Ap er splittet internt og er vanskelig for dem. Flyktningdebatten har også bidratt til at det har blitt kastet et kritisk blikk på det de faktiske gjør og står for, sier Aardal.

Missnøye

At Ap vokste voldsomt i fjor høst tror Aardal handlet mer om misnøye med regjeringens statsbudsjett og mindre med hva Ap selv har gjort.

– Over tid har nok mange fått et mer nyansert bilde på regjeringens budsjettprioriteringer og Ap mister noe oppslutning, sier Aardal.

Markere seg

For SV mener valgforskeren det er litt tidlig å slippe jubelen løs.

– De siste målingene har ikke vist noen unison enighet om at SV har gått frem, sier Aardal.

Uansett hvor reell fremgangen er, tror han resultatet kan få stor psykologisk effekt.

– Følelsen av fremgang kan også bety mye når partiet skal mobilisere frem mot valgkampen, sier Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter