Nyheter

Viljen til flyktningkamp blir mindre

Forløpet i spørsmålet om de syriske flyktningene er i tråd en 
eldgammel, retorisk innsikt, mener professor.

Som perler på en snor har opposisjons- og samarbeidspartienes ledere inntatt talerstolene på ­vårens landsmøter og sagt de magiske ordene: Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger.

Nå kan det se ut som de fagre hensiktene kan ende i et kommunegrått kompromiss.

Kortlevde følelser

En «fremforhandlet konsensus» vil bli e­nden på flyktningvisa, tror også Jens Elmelund Kjeldsen. Retorikkprofessoren ved Universitetet i Bergen vil riktignok ikke spå hvordan velgerne vil reagere på akkurat dét.

– Men det som vanligvis skjer, og som vi har begynt å se, er at viljen til å kjempe for de 10.000 blir mindre, sier han.

LES OGSÅ: Kan huse syrere i asylmottak

Flyktningsaken følger nemlig en 2.000 år gammel retorisk innsikt, mener professoren: Følelser er kortlevde.

– Jonas Gahr Støre åpnet opp for 10.000 syriske flyktninger til stor applaus, det var stemning for dette i Ap. Det var lett å være for. Med tiden begynner man å undersøke hva forslaget betyr konkret. Da blir det mer komplisert, sier han.

Et lignende mønster utspilte seg etter 22. juli: Følelsene ga ­ingen plass for kritikk og sinne mot politiet, sier Kjeldsen.

«Der de er»

– På samme måte vil den retoriske kraften i regjeringspartienes mantra om at «vi må hjelpe dem i nærområdene» svekkes, sier professoren. For ­etter hvert vil regjeringen måtte konkretisere hva dette faktisk betyr.

Ifølge Kjeldsen er uttrykket «vi må hjelpe dem der de er» et klassisk eksempel på det amerikanerne kaller «glittering ­generalities» – løst oversatt; vakre vagheter.

LES OGSÅ: Halvparten av folket vil ha 10.000 Syria-flyktninger

Og det har fungert godt til nå, mener han:

– Uttrykket har en indre logikk som det er vanskelig å si imot. Fremfor å reise langt for å få dyr hjelp, kan vi hjelpe dem der de er. Ingen vil jo hjelpe folk der de ikke er, sier professoren.

Samtidig er «vi må hjelpe dem i nærområdene» så åpent og ­generelt at man ikke kan vite om det er snakk om Hellas, ­eller et av nabolandene til Syria, ­mener han.

– Det «hjelper» oss å hoppe bukk over hva som egentlig er problemet. Politikerne slipper å konfronteres med konkrete ­utfordringer. I Hellas har de kanskje ikke kapasitet, i naboland kan det være væpnet konflikt 
og svært vanskelige forhold i ­leirene, sier professoren.

LES OGSÅ: «Slik taper Støre velgere»

Fornuftige følelser

Selv om følelsene kan se ut til å svinne hen i møte med politisk spill og praktiske utfordringer, mener Kjeldsen likevel ikke at vi skal kimse av følelser eller forsøke å koble dem ut når vi gjør politiske vurderinger. Følelser kan tvert imot være fornuftige.

– Føler du ikke empati med de syriske flyktningene, vil ingenting skje. Som retoriker mener jeg følelser er viktige for erkjennelsen, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter