Nyheter

Vil sende flyktningene tilbake til Nord-Afrika

Høyremilitante aktivister er på tokt i Middelhavet for å stanse båtflyktninger. – De mener at europeere må få forsvare sin egen kultur, sier ekspert.

– De forsøker å gjøre en rekke stunt som skaper mye oppmerksomhet. Det er åpenbart at båten som sendes til Middelhavet ikke har noen reell effekt på strømmen av flyktninger, men er sendt ned fordi den skaper stor dekning i media, sier forsker ved Senter for ekstremismeforskning, Jacob Aasland Ravndal.

Personer tilhørende den høyremilitante «Identitærbevegelsen» har de siste ukene drevet en kampanje for å sette seil med båten C-star mot kysten utenfor Libya som en del av prosjektet «Forsvar Europa».

Den anti-rasistiske organisasjonen Hope not Hate hevdet i går at båten var stoppet av Nord-kypriotiske myndigheter, kapteinen arrestert og mannskapet evakuert.

Forsøker å stanse båtflyktninger

Tidligere i mai ble en gruppe franske såkalte identitære arrest av italiensk politi etter at de forsøkte å stanse en redningsbåt drevet av en hjelpeorganisasjon.

Målet til de militante høyreaktivistene er å stoppe båter med flyktninger på vei til Europa og sende dem tilbake til Libya.

Aktivistene har høstet stor støtte. På nettsiden der folk kan donere beløp til støtte for aksjonen har de militante aktivistene samler samlet over 121.000 dollar.

LES MER: – Tidsskrift fronter gammelnorsk på ytre høyre fløy

Røtter i ytre høyre

Den identitære bevegelsen, forteller Ravndal, har røtter i «Nouvelle Droite» (Nye Høyre), en intellektuell bevegelse på ytre høyre.

Nye Høyre vokste ut av tenketanker på 1970-tallet som en motreaksjon på det moderne samfunnet og delvis den mislykkede ytre høyre aktivismen.

Selve begrepet «identitær» dukket opp i Frankrike på begynnelsen av 2000-tallet.

Ifølge Ravndal kan bevegelsen også sees på som en reaksjon på Skinhead-bevegelsen.

– Skinhead-bevegelsen bestod mye av korttenkte aktivister som aldri nådde særlig langt politisk. Flere var nok frustrerte over at de ikke kom noen vei, mange var nok også uenige i hvitmakt ideologien, sier han.

Forsøker å endre samfunnet over lengre tid

Ravndal forklarer at det tidligere i hovedsak var to former for aktivisme som dominerte ytre høyre. Den revolusjonære som bruker vold for å oppnå sine mål, og den demokratiske der du aksepterer spillereglene og samfunnet.

– De identitære ser på både den demokratiske veien og den voldelige veien som feilslåtte, og har en slags tredje vei med det de kaller metapolitikk.

Metapolitikk er å spre ideer, holdninger og verdier i samfunnet som over lengre tid bidrar med å frembringe en dypere politisk forandring.

LES MER: Dødsrisiko doblet for båtflyktninger

Tar avstand til kristendommen

De identitære er også kritikere av kapitalisme og kristendommen. Flere i bevegelsen ønsker seg tilbake til en førkristen tid, og enkelte er opptatt av hedenske religioner.

– De sentrale ideologene innefor den identitære bevegelsen tar avstand fra kristendommen fordi den har et likhetsideal som de er skeptisk til, forteller Ravndal.

– Selv om identitærbevegelsen ikke er aktive i partipolitikken har de på flere måter fungert som en tankesmie for de høyrepopulistiske partiene. Identitærbevegelsen er drøyere og går lenger og forbereder sånn grunnen for høyrepopulistene.

Han hevder at flere som tidligere tilhørte den franske identitærbevegelsen nå er medlemmer av Nasjonal Front.

«Bevæpnede vakter. Ifølge den anti-rasistiske organisasjonen Hope not Hate har de militante høyreaktivistene også leid inn væpnede vakter fra et ukrainsk sikkerhetsselskap for å bevokte C-star.

Lederen for den tyske delen av generasjon identitet mener dette er «for å handle mot potensielle væpnede menneskesmuglere.» Dette møter skarp kritikk fra Hope not Hate.

– Å plassere et skip med bevæpnede vakter inn i et område nært et konfliktområde i et forsøk på å blokkere og trakassere båter tilhørende humanitære organisasjoner eller å returnere flyktninger til den libyske kystlinjen, er veldig farlig, skriver organisasjonens medieansvarlig Nick Ryan på e-post til Vårt Land.

«Forsvar Europa» har også samlet støtte blant flere andre organisasjoner blant ytre høyre i Europa.

Ryan sier at den flamske politikeren Filip Dewinter fra det høyrepopulistiske partiet Vlaams Belang (Flamske interesser) skal være ombord.

LES MER: Siste tilskudd i voldsspiral mot muslimer

Transnasjonalisme. Til forskjell fra flere andre grupper på ytre høyre er den identitære bevegelsen i større grad transnasjonale.

– De identitære er på den ene siden opptatt av en ur-europeisk identitet og kultur, samtidig som de vil dyrke lokale variasjoner av denne.

Et annet kjennetegn på ideologien er at bevegelsen forfekter en såkalt etno-pluralisme, ideen om at alle folk og kulturer har rett til eksistens og er likeverdige.

– De mener at europeere må få lov til å forsvare sin egen kultur som alle andre.

Frykter for fremtiden. Ravndal er bekymret over hva identitærbevegelsens metapolitikk kan lede til.

– I verste fall vil identitærbevegelsen lykkes i å få et betydelig antall unge europeere til å tro på det de sier. En må være oppmerksom på at det er en utpreget anti-demokratisk holdning som ligger bak ideologien, sier han.

– Tror du bevegelsen kommer til å vokse i fremtiden?

– Ja. Særlig når du har utviklingen i Europa med trykk fra innvandring og økonomisk uro, sier Ravndal.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter