Religion

Vil se Erna og Jonas synge «Amazing Grace»

KrF-lederen tar et kraftig oppgjør med dem som mener at tro må være en privatsak. Han håper flere norske politikere vil stå fram.

– I Norge er det vanlige at politikere som har en personlig tro, ikke fronter denne når de opptrer på vegne av partiet eller i offentlige sammenhenger. Oppfatningen har vært, og jeg vil hevde at denne oppfatningen er feil, at det er problematisk både å fronte partiets politiske profil og sin egen religiøse tro eller livssyn, skriver Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide i en kronikk på NRK-nettstedet Ytring.

Han mener det rådende synet i mange partier har vært at det er en motsetninger mellom disse.

«Norske politikere har en nesten parodisk berøringsangst ovenfor religion», skriver han.

LES MER: – Et parodisk eksempel på berøringsangst for religion

Bruker Støre som eksempel

I fjor høst ble Ap-leder Jonas Gahr Støre kalt Kristen-Jonas fordi han i flere anledninger har snakket om sin kristne tro. Hareide bruker disse medieoppslagene som eksempler på at politikere møter motbør, og at de til og med kan få troen brukt mot seg, hvis de står fram som religiøse.

– Det ligger nesten straks en mistanke om at en kristen eller muslimsk politiker automatisk vil misbruke religionen i politikken, skriver Hareide.

KrF-lederen viser også til uttalelser Ap-nestleder og tidligere kulturminister, Hadia Tajik, kom med da hun ble konfrontert med sin muslimske tro:

– Tajik sa en gang følgende: «Når jeg forteller folk at jeg er muslim, får jeg gjerne til svar: Det er helt greit at folk er religiøse, bare de ikke dytter religionen på meg.» I slike tilfeller pleier hun å svare: «Det er helt greit at folk er sekulære, bare de ikke dytter sekulariteten på meg», skriver Hareide.

Han mener Aps nestleder har et viktig poeng.

LES MER: Støre liker ikke Kristen-Jonas

Ser til USA

Hareide tror det er en styrke for et land å leve sammen med forskjellige religioner og trosretninger.

– Men da må vi ikke late som om de ikke finnes. Da må vi løfte dem frem, og la folk løfte frem hva de tror på i det offentlige rom, skriver han, og peker på hvordan USAs president Barack Obama tilkjennegjorde sitt kristne livssyn under minneseremonien etter terroren i byen Charleston i Sør-Carolina i forrige uke da han stemte i «Amazing Grace» fra talerstolen.

– Får vi se Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg synge «Amazing Grace» i en lignende norsk sammenheng i fremtiden? Jeg håper virkelig det, skriver KrF-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion