Nyheter

Vil rydde opp i gentest-salg

Bioteknologirådet mener arbeidet med å regulere apoteksalget av gentester haster så mye at det ikke kan vente til bioteknologiloven er ferdig.

Bilde 1 av 2

Norges fremste rådgivende organ på bioteknologi er bekymret for at norske regler ikke holder tritt med gentest-markedet.

Utvalget av genetiske selvtester har ikke bare eksplodert de siste årene. Testene, som gjør det mulig å teste alt fra risiko for blodpropp til laktoseintoleranse hjemme i stua, har også blitt mye billigere – og tilgjengelige over norske apotekdisker.

LES MER: Se hvilke gentester du kan ta

Stiller spørsmål ved Helsedirektoratets konklusjon

Det er den tilgjengeligheten Bioteknologirådet nå setter spørsmålstegn ved. I et brev sendt til Helsedepartementet problematiserer de at Helsedirektoratet i fjor ga norske apotek beskjed om at de ifølge loven kan selge genetiske selvtester.

– Rådet reiser spørsmål om det er grunnlag for å trekke en så klar konklusjon som direktoratet gjør i sitt brev. Rådet savner særlig en begrunnelse for hvorfor kjøp av selvtester er definert som noe som skjer utenfor helsetjenesten, skriver rådet i brevet.

LES MER: – Selvsagt ville vi tatt en gentest!

Vil endre bioteknologiloven nå

Det var i mai i fjor at Helsedirektoratet ga ut informasjon til norske apoteker om at salg av genetiske tester utenfor helsetjenesten ikke er regulert av bioteknologiloven. Brevet kom etter at apotekkjeden Boots, som tok inn fire selvtester for salg i 2014, rettet spørsmål til direktoratet om salget var lovlig.

Bioteknologirådet stiller spørsmål ved hvorvidt direktoratet har tolket loven riktig. Nå mener de regler om selvtester som selges utenfor helsetjenesten snarest bør inn i loven.

– Prosessen med å revidere hele bioteknologiloven vil ventelig ta flere år, og avklaringer om selvtester bør ikke vente til en ny lov er vedtatt, heter det i brevet, som er signert av Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen og nå avtroppende direktør Sissel Rogne.

I EU vurderer de forbud mot slike DNA-tester på apotek. I USA har de allerede strammet inn på dette feltet.

LES MER: Vil forby foreldre å DNA-teste barn

Skal evaluere i løpet av året

Helsedepartementet mottok brevet i begynnelsen av januar, men har ikke svart Bioteknologirådet ennå.

På spørsmål fra Vårt Land om de vil vurdere å endre regelverket på gentest-salg før evalueringen av bioteknologiloven er avsluttet, svarer statssekretær Cecilie Brein-Karlsen følgende på e-post:

– Regulering av genetiske selvtester er ett av flere temaer i den pågående evalueringen av bioteknologiloven. Regjeringen tar sikte på å legge frem en stortingsmelding som evaluerer bioteknologiloven i løpet av dette året hvor også genetiske selvtester vil bli gjennomgått.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter