Nyheter

Vil ordinere likevel

Bispemøtets ordinasjons-nei til samboende prestestudenter har skapt mye reaksjoner. Nå sier to biskoper seg villig til å ordinere samboende likevel.

– Jeg har ordinert samboere. Det har jeg gjort med stor trygghet, sier biskop i Hamar, Solveig Fiske.

Lørdag skrev Vårt Land at et «ganske samlet» bispemøte har konkludert med at de fortsatt ikke ville ordinere prestestudenter som lever i samboerskap. Prester kan også bli kalt inn på teppet av sin biskop, for å bli fortalt hva som forventes av vedkommendes samliv.

Det har likevel vært avvik fra denne regelen. I 2009 ordinerte daværende biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen en prest som var samboer. Solveig Fiske vil på sin side ikke si hvor mange samboere hun har ordinert.

– Vil du fortsatt vigsle prestestudenter som er samboere?

– Jeg er lojal til den felles forståelsen i bispemøtet. Samtidig skjer ordinasjonen med bakgrunn i individuelle samtaler der ulike sider av virkeligheten blir lagt fram. Det er den enkelte biskops ansvar å bruke sitt skjønn. Da kan man komme til en annen konklusjon – slik jeg har gjort tidligere, sier Fiske

Hun vil ikke utdype hvilke vurderinger som vil ligge til grunn for en eventuell ordinasjon av en samboende prestekandidat.

Fiske sier bispemøtet ønsker å framheve ekteskapet som en god ordning og at de har en forventning til at personer i vigslede stillinger ordner sitt samliv i henhold til det.

– Dette er ikke hugd i stein. Vi må føre denne samtalen videre både i bispemøtet og med studentene. Engasjementet fra dem må vi ta på alvor.

LES OGSÅ: Prestestudenter mener biskopene i Den norske kirke driver med dyneløfting.

Planlagt ekteskap

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, sier han ikke vil sette ned foten for prestekandidater som har planlagt bryllup i «nær framtid».

– Dersom det er rimelig kort tid mellom en fastsatt ekteskapsdato og ordinasjonsdato, vil jeg kunne ordinere vedkommende, sier Atle Sommerfeldt, biskop i Borg.

– Jeg har fått avklart at min posisjon er akseptabel og i tråd med enigheten i kollegiet. Det klare rådet fra preses og kollegaer er at det ikke bare skal være en intensjon om ekteskap, men en fastlagt dato, sier Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Fortsatt nei til samboerprester

Ikke overrasket

Hva som er «rimelig kort tid» vil være et skjønnsspørsmål, ifølge Sommerfeldt.

– For meg så handler ikke dette om seksualmoral, men til vilje til å akseptere at man ordner sitt samliv i ekteskapet. Så lenge disse personene har ulik bostedsadresse, så forholder jeg meg ikke til hva de gjør, sier han.

– Når dere nå ser alle reaksjonene, burde dere gått dypere inn i temaet?

– Jeg er ikke spesielt overrasket over reaksjonene, men særlig innlegget fra disse 30 studentene er interessante for oss. Da vi hadde temaet oppe, hadde vi ikke noen ny kunnskap som gjorde det nødvendig å endre våre vurderinger. Samliv et felt hele tiden arbeider med, så vi kommer til å se på det igjen, sier Sommerfeldt.

LES KOMMENTAREN: Dagens unge setter ekteskapet høyt. Så høyt at de blir samboere i stedet.

Ikke studenter

Biskopenes ordinasjonsnekt av samboere er en videreføring av en uttalelse som kom i 1995. Men mens 95-uttalelsen gjelder alle medarbeidere, har biskopene anno 2017 kun drøftet prestenes samliv.

– Det er presten som forvalter vigselsliturgien. Derfor handler det ikke om moral og seksualliv, men lojalitet til denne liturgien, som heldigvis nå også finnes for likekjønnede, sier biskop i Nord-Hålogaland, Ann-Helen Fjelstad Jusnes.

Teologistudent Christine Josephine Andreassen, som selv er samboer, var initiativtaker til et innlegg fra 30 teologistudenter som kritiserer biskopenes syn på prestesamboerskap. Hun er i dag i praksis i Jusnes’ bispedømme.

– Jeg vil ikke stille krav om ekteskap så lenge man er student. Men den dagen man blir ordinert og skal forvalte vigselsliturgien ønsker jeg at man skal ordne sitt liv i ekteskap, sier Jusnes.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter