Nyheter

Vil la private bygge utenlandskabler

Nå skal også private aktører få bygge kabler som fører norsk vannkraft til utlandet.

Norge og Sverige har overskudd av vannkraft og annen fornybar kraft, og andre europeiske land ønsker å kvitte seg med kullkraft. Et tysk utvalg foreslo i 2010 å gjøre tysk strømforsyning 100 prosent fornybar ved å bruke norsk vannkraft som «batteri».

Dette kan nå bli virkelighet.

Nå åpner olje- og energiminister Tord Lien (Frp) for at private selskaper kan bygge kablene som kan bidra til mer utveksling av kraft.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skillelinjer i Frp

Anne Therese Gullberg, seniorforsker i Cicero, sier at hun som statsviter synes forslaget er litt artig, siden det kommer fra en Frp-statsråd.

– Her går det en del skillelinjer innad i Frp hvor liberaliseringstilhengere er for, mens andre vil frykte at økte strømpriser ikke er like populært blant deler av Frps velgere, sier Gullberg.

Å la andre selskaper enn Statnett få bygge ut kabler til utlandet, kan skape mer dynamikk og bevegelse i utbyggingen, og kanskje presse på for at det raskere blir bygd ut mer kapasitet til å overføre kraft mellom Norge og andre land, tror Anders Bjartnes, redaktør for nettstedet energiogklima.no.

– Fra et klimaståsted er dette kjempebra, men det kan ha noen negative miljøkonsekvenser i form av ledninger og inngrep som kan være kontroversielt, sier han.

Ingen enkel sak

Bjartnes skriver i sin bok Det grønne skiftet som ble lansert før helgen, at hver terrawattime med norsk vannkraft som erstatter kullkraft vil redusere klimagassutslippene med 800.000 – 900.000 tonn CO2 i året.

Han understreker at det ikke er noen enkel sak hvordan slike utbygginger legges opp.

– Forretningsmodellen for sånne kabler påvirker strømprisen i begge ender. Det er ikke rimelig at norske forbrukere betaler kostnadene ved at norske kraftselskaper skal tjene penger på å selge mer kraft til Storbritannia, sier Bjartnes.

LES OGSÅ: Anders Bjartnes advarer staten mot å oljegamble

Har ventet på det

Tommy Løvstad leder selskapet NorthConnect som jobber med planer for en kabel til Storbritannia. NorthConnect eies av energiselskapene Agder Energi, E-CO, Lyse og Vattenfall.

– Det er gledelig at regjeringen følger opp sine løfter, og helt avgjørende for at vi kan utvikle NorthConnect-prosjektene som vi har jobbet med siden 2012, sier han.

NorthConnect planlegger en kabel til Skottland med kapasitet på 1.400 megawatt som kan stå ferdig ved utgangen av 2022 hvis forslaget fra regjeringen blir vedtatt til sommeren.

– Slik vi ser det, er Skottland landet å bygge kabel til, sier Løvstad.

Han viser til at Storbritannia har et såkalt «karbongulv», en pris på CO2 som gjør det mer attraktivt å bygge en kabel dit enn til for eksempel Tyskland.

– Etter vårt skjønn er dette et skikkelig godt miljøtiltak som samtidig er god business og samfunnsøkonomisk lønnsomt. Her går miljø og business hånd i hånd. Dette er et godt eksempel på at man kan bidra til det grønne skiftet uten subsidier, sier Løvstad.

NorthConnect vil gi direkte tilgang til det skotske kraftsystemet med en fornybarandel over 50 prosent og en økende produksjon fra uregulert vindkraft. Det krever stor balansekraft.

– I den sammenheng vil norsk fleksibel vannkraft være en perfekt match til det skotske systemet. Skottland har begrenset tilgang på balansekraft og har annonsert at et stort kullkraftverk skal legges ned. NorthConnect kan derfor gi et betydelig bidrag med pålitelig balansekraft til Storbritannina hvor behovet er mest kritisk. NorthConnect kan også trekke ut fornybarkraft til Norge i perioder med høy produksjon i Skottland istedenfor for å stenge ned skotske vindturbiner eller spare forsterkninger av nettet mellom Skottland og Storbritannia, sier Løvstad.

LES MER: – Vi må bore for å se hvor store ressursene er

Usikkert

Gullberg tror i Cicero tror regjeringens forslag blir godt mottatt, men er usikker på hvor mye mer overføringskapasitet private utbyggere vil stå for.

– I Europa har pristoppene visse tider på dagen forsvunnet i stor grad. Det betyr at prisforskjellen mellom det nordiske og europeiske markedet blir mindre, og da blir det også mindre penger å tjene, sier Gullberg.

Marius Holm Rennesund er enig. Han er seniorkonsulent i energikonsulentselskapet Thema.

– Jeg tror ikke at forslaget nødvendigvis betyr mer kabler. Hvilke­ krav som stilles i reguleringen og konsesjonsvilkårene,­ blir avgjørende. De private selskapene må ha lønnsomhet i ­dette, sier Rennesund.

Han understreker at lønnsomheten også påvirkes av hvor man vil bygge kabler.

– Storbritannia har for ­eksempel et gulv for CO2-prisen. Det gjør at kraftprisen er høyere enn i Norge større deler av tiden, og man er ikke så ­avhengig av variasjonene over døgnet som man er om man ønsker å bygge en kabel til Tyskland, sier Renne­sund.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Dobler kapasiteten

Olje- og energiminister Tord Lien understreket i lørdagens Vårt Land at han som statsråd har åpnet for at Statnett bygger ut to nye kabler, til Tyskland og Storbritannia, Nordlink og North Sea Link. De vil doble overføringskapasiteten når de står ferdige rundt 2020

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter