Nyheter

Vil kriminalisere utleiere

Regjeringen i Storbritannia foreslår å kriminalisere det å leie ut bolig til innvandrere som er ulovlig i landet. – Risikerer å straffe folk som bare vil hjelpe, sier NOAS.

Flyktningkrisen i franske Calais og flyktningens forsøk på å krysse kanalen får stor oppmerksomhet i britisk offentlighet. Statsminister David Camerons svar er strenge straffer for de som huser ulovlige innvandrere.

• Leier du ut en bolig uten å sjekke leietakers immigrasjonsstatus, kan du dømmes til fem år i fengsel.

• Fatter du mistanke om at leietaker ikke har lovlig opphold, men ikke sier opp leiekontrakten, kan du dømmes til fem år i fengsel.

• Arbeider du i Storbritannia uten å ha lovlig opphold, kan politiet beslaglegge opptjent lønn.

Det siste forslaget er lekket tidligere av Cameron. Alle tiltakene inngår i en ny immigrasjonslov som det britiske parlamentet skal debattere de neste dagene.

LES OM FRPS REAKSJON: Frp delt om tiltakene

Kriminaliserer

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere mener forslagene føyer seg inn i en tendens som feier over Europa, der man i stadig større grad kriminaliserer det å oppholde seg i et land ulovlig.

– Det blir en stadig utydeligere grense mellom reaksjonene ved brudd på utlendingsloven og brudd på straffeloven. Folk kan ha mange gode grunner til at de velger å bli, selv om de ikke får oppholdstillatelse. Det bør ikke likestilles med kriminalitet, sier Austenå.

En lov som gir fengselsstraff for å leie ut til papirløse tror hun kan ramme de som bare vil hjelpe.

– Det vil være svært urimelig å straffe noen som leier ut til en familie uten oppholdstillatelse, fordi de vil gi dem tak over hode så de slipper å bo på gaten, sier Austenå.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Må ta utnyttere

Hun forstår at politikere ønsker å ramme de som tjener på å leie ut til papirløse, men mener loven må spesifiseres mer om man skal ta såkalte bakmenn.

– Loven bør ikke gå kun på leietagerens oppholdsstatus. Det er en del mennesker som utnytter papirløse gjerne i forbindelse med svart arbeid. De er det viktig å ta, men da må loven ta inn over seg at det er ulike motiver bak. En slik lov bør være spesifikk på at den rammer folk som bevisst utnytter andre, sier Austenå.

LES OGSÅ: Europa er avhengig av innvandrere

Handlekraft. Det er veldig viktig for britiske politikere å vise handlekraft, mener Storbritannia-ekspert og statsviter ved UIO, Øyvind Bratberg. Han sier David Camerons utspill passer godt inn i mønsteret med raske svar ved kriser.

– Så er det ikke sikkert at de utspillene og tiltakene alltid er like gjennomtenkt som man kanskje kunne ønske. Store kriser frembringer gjerne kraftig lut, og dette høres ut som det faller inn under den kategorien, sier Bratberg.

Men det ligger mer bak enn bare Calais-krisen.

– Underbetalt arbeid, og overbetalt husleie for udokumenterte innvandrere er utbredt i Storbritannia. Tilgangen på jobb for folk uten papirer er noe av det som gjør det attraktivt å komme til landet.

Storbritannias tilgang på lavbetalte servicejobber med lave kompetansekrav er en kontrast til andre EU-land.

– Det er kanskje ikke en vei inn i det britiske samfunnet, men det er i det minste en måte å karre seg til et livsopphold.

Det har lenge vært et ønske om å gjøre noe med den svarte immigrantnæringen, og å redusere antallet mennesker som oppholder seg i landet ulovlig.

LES OGSÅ: Her går de nye rutene inn i Europa

Neppe fem år

Bratberg sier britisk rettsvesen har tradisjon for å straffe langt innenfor strafferammen, og tror loven vil bli utøvd med høy grad av skjønn.

– Dette handler nok om å skremme de som bevisst utnytter mennesker i denne situasjonen. Fem års fengsel for noen som ikke har sjekket leietakernes papirer godt nok er et utenkelig scenario.

Før han presiserer.

– Det er i hvert fall en lang vei frem dit.

LES OGSÅ: Dette er grunnen til at de flykter

Labour protesterer

Opposisjonen i Storbritannia er lite imponert over regjeringens utspill.

– Å gjøre utleiere til en andrerekke av grensevakter, vil ikke stoppe desperate mennesker fra å risikere livet i forsøk på å krysse grensen, uttaler David Hanson, skygge-innvandringsminister i det britiske Arbeiderpartiet.

Han mener problemene krever en ansvarlig og gjennomtenkt, internasjonal respons.

– Regjeringen burde fokusere på å lede en samlet europeisk innsats for å stoppe mennesker fra å krysse middelhavet, i stedet for å gjenta allerede varslet politikk som en distraksjon, fortsetter Hanson.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter