Nyheter

Vil ikke være 
minoritet

En blanding av frykt og kjærlighet får jødene til å pakke flyttelassene.

Danske jøder kjenner seg mer usikre etter terrorhandlingene i København. Bekymringen for at sikkerheten deres ikke alltid blir tatt alvorlig, er del av grunnen til at enkelte danske jøder flytter til Israel, ifølge Jonatan Møller Sousa, nestleder i Dansk Zionistforbund.

– Flere steder i København kan danske jøder ikke vise at de er jøder uten å risikere å bli ropt etter, spyttet på eller kanskje bli utsatt for vold. I Israel må vi ikke skjule vår identitet, slik vi må flere steder i Danmark. Du kan kle deg som du vil, ha kippa på, eller en Davidsstjerne rundt halsen, sier Sousa.

Sammensatt

Men det er langt fra den eneste grunnen til at enkelte jøder flytter, mener han. Og det er ikke mange som drar – maksimalt 50 stykker, sier Sousa.

LES OGSÅ: Kjøper seg opp i Israel

Det samme sier Michael Melchior, overrabbiner i den norske og danske jødiske forsamlingen, for tiden bosatt i Israel etter å ha blitt folkevalgt i det israelske parlamentet:

– Økt antisemittisme, og et ønske om ikke å leve som en minoritet, spiller inn. Men de fleste som flytter har en sterk, jødisk identitet og en sterk tilknytning til Israel. En del har også familie i landet. Kjærligheten og tilknytningen til Israel er avgjørende, sier Melchior.

Han legger til at også følelsen av ikke å være ønsket, kan spille inn, men at det da ikke bare handler om hets på gaten. Overrabbineren mener kampanjer mot jødiske tradisjoner, som omskjæring, også påvirker ønsket om å flytte.

LES OGSÅ: Tror på kunnskap mot antisemittisme

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter