Nyheter

Vil ikke spille for likekjønnede

I Oppdal har organisten sagt nei til å spille i likekjønnet vigsel – og får lov til det.

– Dette handler om min samvittighet og min tro. Likekjønnet­ vigsel strider mot Bibelen som er tydelig på hva den mener om likekjønnet samliv, sier Bjørgunn­ Alice Tjønnesland, organist i Oppdal i Sør-Trøndelag.

Da Kirkemøtet i januar vedtok å innføre liturgien som åpner for likekjønnet vigsel, fikk prestene velge om de ville vie likekjønn­ede. I vedtaket står det i tillegg at «andre kirkelig ansatte bør også ha en tilsvarende mulighet til ikke å medvirke ved den kirkelige handlingen». De andre kirkelige ansatte er for eksempel kirketjenere og ­organister.

Kirkerådet har til nå registrert 58 likekjønnede vigsler siden februar. I snitt tilsvarer det under 10 vigsler i måneden. Til sammenlikning ble det i fjor viet om lag 630 heterofile par hver måned i 2016.

LES OGSÅ: Reservasjonsbølge i Den norske kirke

– Riktig at andre også kan si nei

Kirkerådsleder Kristin­ Gunleiksrud Raaum opplyser at «bør»-formuleringen skyldes den spesielle organiseringen av arbeidsgiveransvaret i Den norske kirke.

– De andre kirkelige ansatte har fellesrådene som arbeids­giver. Derfor kan ikke Kirke­møtet gjør vedtak som er forpliktende for dem, forklarer hun.

Det er altså de daglige lederne i menighetene, eventuelt kirkevergen i kommunen som håndterer et ønske om ikke å delta i likekjønnet vigsel. Raaum ­mener det er rimelig at også andre ­ansatte enn prester har samme mulighet til ikke å medvirke ved slike anledninger.

– Det er kirkens ansvar å finne­ erstatter. Det skjer på samme måte som med prestene som ikke ønsker å medvirke. At paret ikke får vite noe om dette vil være en fordel for alle parter, også for den som må følge sin samvittighet, sier hun.

Eksempelet fra Oppdal er det første hun har hørt om etter at liturgien som kan brukes av like­kjønnede ble innført i januar.

LES OGSÅ: – Konfirmanter må kunne reservere seg mot reservasjonsprester

– Legge til rette for reservasjon

Det er KA som er arbeidsgiverorganisasjon for fellesrådene. Der har de ­anbefalt kirkevergene om å følge rådene fra regjeringens samvittighetsutvalg. I rapporten deres står det at arbeidsgivere bør gi reservasjonsmulighet til en arbeids­taker

• dersom den har en «dyp og viktig samvittighetsoverbevisning»

• og dersom reservasjonen ikke griper inn i tredjepart

• og dersom reservasjonen er gjennomførbar uten for store ulemper for arbeidstaker og kollegaer

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å gå i åpen dialog med de ansatte og legge til rette for ­reservasjon der det er praktisk­ mulig, sier Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør i arbeids­giveravdelingen i KA.

Støtte fra arbeidsgiver

Til vigselen i Oppdal nå førstkommende lørdag, er det hentet inn en organist fra Røros.

– Hvordan har arbeidsgiveren din håndtert at du ikke ønsker å medvirke i likekjønnede vigsler, Tjønnesland?

– De respekterer valget mitt. Jeg har fått støtte fra prestene og fra sjefen, som visste om min holdning før jeg ble ansatt, sier hun.

– Hva synes du om muligheten til å reservere deg?

– Jeg synes den er viktig. Det kunne blitt vanskelig om jeg måtte delta i seremoniene. Dersom det hadde oppstått et press på å delta, måtte jeg nok funnet meg en annen jobb, sier

Vegard Skjørstad, kirkeverge i Oppdal, synes ikke det er et problem at Tjønnesland har reservert seg. Begge prestene i kommunen har også gjort det samme.

– Vi har gode rutiner for å finne erstattere dersom det blir aktuelt. Prosten finner vikar for presten, mens jeg finner for ­organisten, sier han.

Han mener at siden antallet likekjønnede vigsler er såpass lavt, vil det sjeldent dukke opp situasjoner der man må hente inn erstattere.

Kirkeverger: – Uproblematisk

Reservasjonsmulighetene har ikke skapt utfordringer for kirkeverger i Bergen, Stavanger og Kristiansand. Alle har åpnet for at de ­ansatte kan si nei til å delta i selve seremoniene.

– Det må avklares på forhånd. Jeg antar at det er noen som ikke ønsker å delta, men vet ikke hvor mange, sier kirkeverge i Stavanger,­ Svein Inge Thorstvedt.

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, melder at temaet ikke har vært på dagsorden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter