Nyheter

Vil ikke at bioteknologi skal avgjøres i kulissene

Tilhengere av en streng bioteknologilov er i alarmberedskap i påvente av varslet stortingsmelding. Ap og Ønskebarn vil ha diskusjonen ut i offentligheten.

– Det er flertall for en mer liberal bioteknologilov, men vi vil ikke sitte stilltiende på gjerdet og se på at det skjer, for å si det sånn. Men foreløpig er dette korridorpolitikk på Stortinget, sier generalsekretær Magne Kleiven i Norges Kristelige Legeforening.

Debatten om eggdonasjon og assistert befruktning til enslige har blusset opp på nyåret, i påvente av regjeringens varslede stortingsmelding om bioteknologi. Motstandere av en liberalisering av lovverket er i alarmberedskap.

Også organisasjonen Menneskeverd håper «noen kan holde igjen», slik Senterpartiet klarte i de rødgrønne årene. Bioteknologiloven har ikke blitt endret siden tidlig 2000-tall. Men som Vårt Land skrev i fredag er den politiske kampen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i full gang i kulissene.

LES OGSÅ: Jacob Jervell fikk rett, men ingen bryr seg

Realpolitikk

I det stille jobber de prinsipielt uenige samarbeidspartiene intenst for å oppnå enighet om hver detalj før saken når Stortinget. NKL og Menneskeverd synes å måtte sette sin lit til Kristelig Folkeparti:

• KrFs mareritt er nemlig at samarbeidspartiene fristilles om bioetikk – kampsak nummer én – ettersom det er flertall på Stortinget for oppmykning.

• Høyre og Frp-topper er redde for ødelagt samarbeid ved å overkjøre KrF på bioteknologi og såkalt livsvern. Samtidig trues dette av Frps vegring for å svinge partipisken og at Høyre presses nedenfra av et landsmøte som kan finne på å si ja til eggdonasjon.

• Venstre er derimot skeptiske til å binde seg til KrF-masta. De husker bråket reservasjonsstriden skapte og ønsker å stemme for sin liberale biopolitikk. KrF jobber for å sikre løsninger med Venstre.

LES OGSÅ: KrF vil binde opp Høie i biostriden

Taktikkeri

Bildet som avtegner seg gjør Lise Boeck Jakobsen i organisasjonen Ønskebarn bekymret for at et potensielt flertall for blant annet eggdonasjon ikke skal resultere i endringer.

– Partipolitisk taktikkeri må ikke avgjøre et spørsmål om hva den langsiktige politikken skal bli, sier styrelederen i interesseorganisasjonen for ufrivillige barnløse.

Jakobsen sier de blant annet vil forsøke å påvirke Høyre, og minner om at partiet har tradisjon for å fristille representantene i spørsmål som eggdonasjon.

Også Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen vil ha debatten ut av bakrommet.

– I saker som ikke er berørt i samarbeidsavtalen bør man stemme i tråd med sitt partis overbevisning. Sakene bør dessuten diskuteres åpent og i Stortinget, sier Micaelsen.

Han synes det er «synd» at helseministeren ikke vil garantere for et vedtak denne stortingsperioden.

– Avstanden begynner å bli veldig stor mellom den medisinsktekniske utviklingen og lovverket, sier Ap-politikeren, som støtter eggdonasjon.

LES OGSÅ: Høie kan ikke garantere biovedtak i vår

Høringskniven

NKL og Menneskeverd har kvesset høringskniven og polert prinsippene i påvente av stortingsmeldingen. Søndag taler NKL-general Magne Kleiven til KrFs landskonferanse.

– NKL mener stort sett det samme i bioetikken som Kristelig Folkeparti gjør – etikk før teknikk. Vi ønsker respekt for livet fra unnfangelsen av, at barn skal kjenne sine biologiske foreldre og ha familietilhørighet, sier Kleiven.

NKL sier nei til eggdonasjon og forskning på befruktede egg, men er splittet i et spørsmål som assistert befruktning for homofile. Menneskeverd uttaler seg derimot ikke om eggdonasjon:

– Vi vil være opptatt av embryodonasjon, forskning på befruktede egg, genredigering og faren for et sorteringssamfunn hvis vi griper inn og velger bort uønskede egenskaper ved mennesker, sier kommunikasjonsrådgiver Ingjerd Våge, som minner om at «lover også former holdninger».

LES OGSÅ: Eggdonorer risikerer kreft og barnløshet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter