Paris-avtalen, som ble vedtatt under klimatoppmøtet i den franske hovedstaden i fjor, slår fast at den globale oppvarmingen bør holdes godt under to grader, og helst begrenses til 1,5 grader. Med denne avtalen forplikter nesten alle verdens land seg til å begrense utslippene av klimagasser. Norge sluttet seg til den i sommer.
Nå er det store forventninger til årets klimamøte, som finner sted i den marokkanske byen Marrakech, frå i dag til og med den 17. november.
– Mange ønsker at årets møte skal bli en storslått feiring av Paris-avtalen, men vi vet at det også er mye jobb som gjenstår når det kommer til oppfølging av avtalen, sa klimaminister Vidar Helgesen under et møte med barne- og ungdomsorganisasjoner i slutten av oktober.
LES OGSÅ: Derfor stemmer presten motvillig på Trump
Vann
Ifølge organisasjonen Fivas, er afrikanske ledere svært opptatt av at klimamøtet i Marokko skal sette søkelys på sårbarheten til verdens vannressurser. Afrika er forventet å være det kontinentet som vil bli hardest rammet av den globale vannmangelen.
I dag er 319 millioner mennesker sør for Sahara uten rent drikkevann. Det er også ventet at høyere temperaturer og uregelmessig nedbør vil gå ut over landbruket på kontinentet, ifølge FN.
LES OGSÅ: Kvinnelige politikere trakasseres
Lederrolle
KrF ønsker at Norge skal ta en lederrolle under forhandlingene i Marokko. Det vedtok partiets landstyre lørdag. KrF mener blant annet at Norge må jobbe for at det innføres felles tidsrammer for oppdatering av klimamålene, og at dette blir tidsrammer på fem år heller enn ti år.
– Skal verdenssamfunnet lykkes i å nå klimamålene, krever det at noen land tar på seg å lede an og dra med seg resten, og arbeidet begynner i Marokko. Norge bør være villig til å ta den jobben, skriver partiet på sine hjemmesider.
Einar Tjelle, assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, har fulgt klimaforhandlingene gjennom flere år og reiser til Marokko sammen med en tverreligiøs delegasjon. Han har klare forventninger til møtet.
– For å være en troverdig aktør, må Norge forplikte seg til kraftige klimagasskutt på hjemmebane. Det betyr at leting etter mer olje og gass er uansvarlig, og at mesteparten av de fossile ressursene må bli liggende, sier han til kirken.no.
Han mener kirker og trossamfunn må gå foran med gode eksempler, med lavere forbruk og solidarisk, grønn diakoni.
LES OGSÅ: Frykter ny voldsspiral mellom buddhister og muslimer