Nyheter

Vil ha mer konkurranse fra Human-Etisk forbund

Et tydeligere tilbud om humanistisk navnefest kan føre til at flere velger dåp, mener Kristin Gunleiksrud Raaum, leder for Kirkerådet.

– Antallet konfirmanter er forbløffende stabilt. Men vi mister 1.000 i året på dåp. Kan en av årsakene til de høye konfirmasjonstallene være at vi her møter konkurranse fra Human Etisk forbund? spurte Kristin Gunleiksrud Raaum, leder for Kirkerådet.

Hun kastet fram hypotesen da rådet i sitt møte fredag gjorde opp status for trosopplæringen.

Livsrite

Rundt konfirmasjon eksisterer det en sterk følelse av livsrite, hevdet Gunleiksrud Raaum. Som livsrite har dåpen kanskje mistet sin selvfølgelige status blant foreldre de siste årene:

– Det er for lite konkurranse. Navnefest er ikke like utbredt som humanistisk konfirmasjon. Som foreldre diskuterer man ikke om man skal ha navnefest eller dåp, og dermed blir man ikke like bevisst. Rundt konfirmasjon handler det om hva man skal velge, ikke om man skal konfirmeres, sa kirkerådslederen.

Hun mener også at konkurransen fra Human-Etisk Forbund (HEF) har bidratt til å gjøre kirkens tilbud bedre.

– Ikke konkurrent

Human-Etisk Forbund ser ikke på humanistisk konfirmasjon som en konkurranse til kirkelig konfirmasjon, men et tilbud som gir unge et valg, ifølge Jens Brun-Pedersen, pressesjef i forbundet.

– Hva sier du til å gi Den norske kirke drahjelp med dåpen ved å markedsføre humanistisk navnefest sterkere?

– Vi er nok tilbakeholdne med å overbevise folk å velge våre tilbud. Forsøk på overtalelse bør vi forholde oss for gode til. Men at vi gjensidig kan bidra til økt bevissthet rundt livsfaser, det er ikke negativt, sier Jens Brun-Pedersen.

– Satan

– Tror du mer bevisste foreldre vil velge dåp?

– Jeg tror at de lave dåpstallene nettopp er resultat av en bevisstgjøring fra foreldrene. De er mindre opptatt av tradisjoner og ser mer på hva dåp betyr. Moderne mennesker ser nok at dåp innebærer medlemskap i et trossamfunn. Kanskje har de også merket seg at dåp innebærer en forsakelse av Satan. Dessuten må de være medlemmer i kirken, sier HEFs pressesjef.

Økte etterspørsel

– Ja, konkurranse er bra. Når de totale tilbudene øker, økes også etterspørselen. Det vet vi, sier Trygve Forgaard.

Han er daglig leder i Markedsføringshuset i Stavanger og vurderer kirkerådslederens utspill i et markedsføringsperspektiv.

Forgaard er likevel ikke sikker på om man kan slå fast at konkurransen fra humanistisk konfirmasjon også har slått positivt ut for kirkelig konfirmasjon.

Premiering

Hans personlige inntrykk er at en del unge velger kirkelig konfirmasjon fordi de blir premiert med penger for å følge tradisjonen.

– Kirken skal ikke sitte rolig og tro at konfirmasjonstallene vil være gode over lang tid. I et mer mangfoldig samfunn vil vi i framtiden se flere aktører som tilbyr konfirmasjonsløsninger, sier Forgaard.

Utenom riter

I fjor ble det holdt humanistisk navnefest for 2.232 barn.

Tall viser at det finnes et «marked» for dåp eller navnefest. En beregning basert på tall fra Statistisk sentralbyrå viser at om lag 18.000 nyfødte ikke gjennomgår en organisert livsrite som dåp eller navnefest.

Rundt halvparten av disse er barn av en eller begge foreldrene som er medlemmer i Den norske kirke.

Vil døpes

Dette er preses Helga Haugland Byfugliens teori om hvorfor dåpstallene er fallende:

– Min erfaring er at mange foreldre vil at barna skal få velge selv når de når den religiøse myndighetsalderen, som er 15 år. Det tror jeg er hovedgrunnen. Vi ser at ganske mange tenåringer ønsker å bli døpt før de konfirmeres. Opp mot ti prosent blir døpt i konfirmanttiden, og det er en utvikling som har eskalert de siste ti årene, sier Haugland Byfuglien.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter