Nyheter

Vil ha kristen riksradio på DAB

Kristne lokalradioer vurderer å lage en rikskanal på DAB. Lokalradioer som fortsetter på FM er bakstreverske, mener Sølvi Olimb i Radio Øst.

Før NRK slukker sine siste FM-sendinger i Norge, bør en kristen, nasjonal radiokanal på DAB være på plass, mener Ivar Eiken, leder for Kristent radioforum og redaktør for Radio Sørvest i Stavanger.

Han bekrefter at noen «snakker sammen» om det er mulig å opprette en slik kanal: God Radio, som er Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) nettverk av lokalradioer, P7 Kristen riksradio og Norea radiomisjon, som også er tilsluttet NLM.

Utålmodig

I dag slutter NRK med sine FM-sendinger i Møre og Romsdal og i Trøndelag-fylkene.

Eiken er utålmodig etter å få etablert en kristen riksradio på DAB . Han mener det ville vært en fordel om en ny kanal er på plass innen 13. desember når NRK stenger sine FM-sendinger i Troms og Finnmark.

– Når NRK stenger NRK på FM, blir det et rush etter DAB-radioer. Da scanner folk alle kanalene og legger inn favoritter på radioen. Da er det en fordel at kristne radioer er med på scanningen. Etterpå blir det vanskelig å bli kjent blant lytterne, sier Ivar Eiken.

LES OGSÅ: Forsvarets feltimam rådet tvangsgift kvinne å forbli «gift»

Økonomi

Penger er det som avgjør om en kristen riksradio på DAB blir etablert. Det er lite penger i de kristne lokalradioene i dag, så ekstra økonomiske ressurser fra blant andre eierne er avgjørende for å realisere en nasjonal DAB-kanal.

– Får vi gode sponsorer, eller faste reklameavtaler, er det en hjelp. Vi har til nå drevet privat innsamling i hver lokalradio, men vi lurer på når vi når taket for det, sier Eiken.

De største utgiftene vil være avgifter for musikk som betales til rettighetsorganisasjonene Tono og Gramo. Leiekostnadene på nasjonale sendere kan beløpe seg til åtte millioner kroner i året, ifølge Eiken.

– Bakstreversk

– De lokalradioene som overlever i framtiden er de som kommer seg på DAB, tror jeg. Det er bakstreversk å ikke gå over på det sendeformatet, sier Sølvi Olimb, daglig leder i Radio Øst, en allmennradio med kristen profil som sender fra Råde i Østfold.

Det er usikkert hvor mange av de kristne lokalradioene som allerede sender på DAB. Radio Øst og Radio Sørvest sender både på FM og DAB.

Ivar Eiken er enig i at det er bakstreversk å utelukkende fortsette på FM:

– Når lyttere går på DAB, skal det mye til å gå tilbake til FM. De trofaste vil finne oss på FM fremdeles, men vi får i liten grad nye lyttere om vi ikke er på DAB, sier han.

LES OGSÅ: Noen ganger trenger vi nye veier inn til vanskelige spørsmål. NRK-serien Flukt er en av dem.

– Usikker

– Det er vanskelig å vite hvordan radiolandskapet vil forme seg i tiden fremover og mange er spente på hvordan publikum håndterer overgangen til DAB, sier Pål Lomeland daglig leder i Norsk Lokalradioforbund.

Alle lokalradioer har fått forlenget konsesjon ut 2021. Lomeland kjenner ikke til at noen kristne stasjoner stenger før den tid.

Han viser til analyser fra bransjen og Kantar TNS som forteller at lokalradioer vil få et oppsving de nærmeste årene. Det skjer fordi at de som sent skaffer seg DAB-mottakere, spesielt i bil, vil lytte til FM-stasjoner.

Statsstøtte?

For en lokalradio er det dyrere å sende på DAB enn FM, og Sølvi Olimb mener at myndighetene bør få på plass en støtteordning.

Ivar Eiken sier at en støtteordning er varslet. Når en radio starter DAB-sendinger kan 100.000 kroner hjelpe litt, men i et større budsjett betyr det likevel lite, mener han.

LES OGSÅ: Skam kan bryte ned språkgrenser

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter