Nyheter

Vil ha kirkelig #metoo-aksjon

Kirkene har vært fraværende i #metoo-kampanjen. – De har vært altfor lite opptatt av seksuell trakassering, sier prest Elisabeth Torp.

– Jeg har ikke sett kirkene i Norge gjøre noe rundt #metoo-kampanjen. Men det må komme. Vi vil se på hvordan en kirkelig #metoo-kampanje kan se ut og lanserer den gjerne, sier Elisabeth Torp, daglig leder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

På den nasjonale diakonikonferansen i Trondheim denne uken ble senteret hennes tildelt Diakoniprisen 2017. Prisen går til noen som har utmerket seg med innsats for sårbare pesoner.

LES OGSÅ: Grumsete grenser

Ukultur

Med emneknaggen #metoo har mange kvinner og noen menn fortalt om seksuell trakassering og overgrep. Mediene har beskrevet kvinners erfaringer fra blant annet mediebransjen, skuespiller- og kunstnermiljøer.

– Har vi glemt å spørre kirkene?

– Ja, det gjenstår. Kirkelige arbeidsgivere har vært opptatt av dette i noen sammenhenger, men altfor lite, sier Elisabeth Torp.

Det er «på ingen måte» mindre seksuell trakassering i kirkemiljø enn i andre miljø, ifølge Elisabeth Torp.

– Vi kan bare ane at det er en ukultur også i kirkene. Det er enda mer alvorlig når trakassering og overgrep skjer i kirken fordi det er så uforenlig med Jesu kjærlighet og måten han var et forbilde i å møte mennesker, sier Elisabeth Torp.

LES OGSÅ: – Når en katolsk prest blir far er det overgrep mot mor og barn

Det skjer

#metoo-kampanjen gir kirken en mulighet til å oppfordre folk til å fortelle om «uønsket atferd i i kirkelige miljø», mener Kristin Gunleiksrud Raaum, leder for Kirkerådet i Den norske kirke.

– Men vi har foreløpig ikke planer om en kirkelig regissert #metoo-kampanje, sier hun.

– Jeg har selv skrevet #metoo, med vilje, og har tenkt at jo flere som forteller at de har vært utsatt for dette, jo bedre, sier kirkerådslederen.

Hun er gjerne med på å diskutere om kirken gjør nok for å knytte seksuelle krenkelser til makt i kirken.

– For det skjer. Seksuell trakassering og overgrep er fortsatt en utfordring for kirken. Det er blant annet derfor vi har satset på å bygge opp et fagmiljø som Ressurssenteret, sier kirkerådslederen.

Svenska kyrkan

Folkekirken i Sverige har vært på banen med #metoo-kampanjen i Sverige. I en annonse skrev Svenska kyrkan: «Har du blitt utsatt for seksuelle overgrep eller trakassering? (…) Du er varmt velkommen til å kontakte våre diakoner».

– Når en kampanje som #metoo starter og blir stor i samfunnet er det viktig at Svenska kyrkan viser seg, sider diakon Annika Berglund i Boden til Kyrkans Tidning.

LES OGSÅ: Flere menn forteller om overgrep

Vekket solidaritet

Gjennomgangstonen på diakonikonferansen var at solidaritetstanken er under press. «Viljen til å dele blir mindre. Nasjonalismen vokser. Et stort ideal oppleves utdatert», konstaterte arrangørene i invitasjonen.

I kampen mot seksuelle overgrep i norske kirkesamfunn er ikke solidariteten svekket, opplever Elisabeth Torp. Tvert imot.

– Vårt arbeid gjennom 20 år har vekket solidariteten. Hadde det ikke skjedd, hadde det vært noe galt. Det har vært sterkt å oppleve at kirkelige miljø har funnet hverandre på tvers av skillelinjer i dette arbeidet for nulltoleranse og trygge rom. Overgrepsfeltet har vekket aktivismen i kirkene, sier Torp.

Ungdomsovergrep

Overgrep fra autoritetspersoner har gått ned, viser to undersøkelser gjort av Nova Velferdsforskningsinstituttet i 2007 og 2015. Økningen av seksuelle krenkelser kommer imidlertid fra dem som er på omtrent samme alder som den utsatte – unge, frivillige ledere, hjelpetrenere eller noen i venneflokken.

– Selv om vi ikke leser om overgrep i kirkene i avisene, har vi ikke grunnlag for å si at omfanget er redusert. Kanskje fortelles de andre steder, der de hører hjemme, hos kirkelige ansvarlige og til politiet. Men Novas undersøkelser viser at holdningsskapende arbeid nytter. Nå må vi jobbe med den kirkelige ungdomskulturen, som vi også har gjort en stund i trosopplæringen i Den norske kirke, sier Elisabeth Torp.

LES OGSÅ: Overgripere velkommen til kirke etter forsoning

Ikke oppfordre

Psykolog Svein Øverland forteller til nrk.no at enkelte av hans pasienter angrer på at de har deltatt i #metoo-kampanjen. Sokneprest Lars Martin Dahl er også betenkt over om kirken skal oppfordre folk til å dele sine historier i sosiale medier.

– Kirken bør ta på alvor at dette forblir offentlig. Vi bør ikke oppfordre til å stå fram i sosiale medier, men til å stå fram der man er trygg og kan få hjelp, sier Dahl, som er prest i Gamlebyen og Grønland menigheter i Oslo.

I regi av kirken arrangerer han temakveld om #metoo med innledere som komiker Sigrid Bonde Tusvik.

– Der folk trues av maktmisbruk, der skal kirken engasjere seg og tale deres sak. Kirken skal ta de svakes parti, sier Dahl.

Når hans kirke tar opp temaet, etter at kampanjen har rullet i flere uker, er det for å holde det levende. Julebordsesongen som nærmer seg er også en viktig grunn til å snakke om seksuell trakassering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter