Politikk

Vil ha ‘forsvarsplan’ for bistand

Kristelig Folkeparti foreslår langtidsplan for å sikre stabil og forutsigbar bistand. 
Mer av bistanden skal gå til Afrika.

Onsdag legger KrF fram en ­omfattende melding med forslag til veien videre for norsk utviklingspolitikk. Den har form som en stortingsmelding, og er delvis en bistandspolitisk korreks til den blåblå regjeringen de selv er støtteparti for:

– Vi har flere ganger etterlyst fra regjeringens side både en muntlig redegjørelse i Stortinget­ og ikke minst en egen stortingsmelding for en mer helhetlig ­utviklingspolitikk, sier KrFs ­utviklingspolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad.

Egeninteresser

Regjeringen vil rundt årsskiftet legge fram stortingsmeldingsmeldingen «Veivalg i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk», men har ikke varslet noen tilsvarende melding om utviklingspolitikken.

– Vi frykter at dette betyr økt oppmerksomhet om norske egeninteresser i utenrikspolitikken, og mindre vekt på en helhetlig og samordnet utviklingspolitikk som gagner verdens fattigste. Det er dessuten problematisk at regjeringen ikke har en egen statsråd for utvikling.

– Gjør ikke utenriksminister Børge Brende god nok jobb på bistandsfeltet?

– Nei, det var en stor feil av regjeringen å fjerne en egen statsrådspost for utvikling. Det overrasket meg stort at man på den måten tok bort en egen faglig statsråd på et svært viktig område med årlige budsjetter på godt over 30 milliarder kroner, sier Ropstad.

LES OGSÅ: KrF ikke fornøyd med regjeringens 12 fokusland

Femårsplan?

KrF legger fram hele sin alternative melding onsdag, men her er noe av innholdet:

Partiet foreslår at Stortinget vedtar bindende langtidsplaner på for eksempel fem år for å sikre mer forutsigbar og langsiktig bistand. Ropstad viser til at Stortinget vedtar tilsvarende langtidsplaner for transport og forsvar.

Langtidsplanen skal sikre økt forutsigbarhet i størrelsen på ­bistanden, samt peke ut noen få temaer som skal ligge fast og ha langsiktig prioritet.

Som tematiske satsinger over flere år peker KrF på utdanning og helse, samt næringsutvikling. Det er aktuelt å inkludere jordbruk og fornybar energi i satsingen på næringsutvikling.

LES OGSÅ: Utfordrer KrF til å prioritere kamp for trygge aborter samt homofiles rettigheter i utviklingsland

Uforutsigbar

– Dessverre er utviklingspolitikken blitt mer uforutsigbar og spredt den siste tiårsperioden. Noen temaer og land opplever brå kutt i norsk bistand. I fjor prøvde regjeringen nærmest å radere ut støtten til sivilt samfunn, påpeker Ropstad.

KrF mener det er uheldig når eksempelvis den rødgrønne ­regjeringen bygget ned kompetansen på utdanning til fordel for økt satsing på helse, mens dagens regjering har utdanning som hovedsatsingsområde.

– Forutsigbarhet er nøkkelen­ til kvalitet. Å ha mange og skiftende tematiske satsinger ut fra regjeringens farge, er både krevende og uheldig for forvaltningen. Vi trenger et embetsverk med god kompetanse for å gi mest mulig effektiv ­bistand. Derfor forslår vi at noen få priori­terte tema blir liggende fast, uavhengig av regjering, sier Ropstad.

Han påpeker at langsiktighet gjør det mulig å styrke statlig forvaltning i de ulike partnerlandene. Dermed kan disse på sikt selv klare å yte gode tjenester til sin egen befolkning, for ­etter hvert å redusere bistandsavhengigheten og gjøre det ­
mulig å avvikle norsk bistand.

Forpliktende

Selv om en langtidsplan ikke vil være ­juridisk bindende, er målet en ­politisk forpliktende enighet om viktige rammer for langsiktig utvikling. Endring av rammeverk og betingelser bør ifølge KrF-meldingen bare skje dersom det blir dramatiske endringer som tilsier en ny, omfattende diskusjon i Stortinget.

Det vil likevel være rom for fleksibilitet og politiske prioriteringer:

– Fleksibiliteten i norsk ­bistand har vært en styrke, både for å kunne respondere raskt når utviklingen i et land har endret seg, og ikke minst i freds- og forsoningsarbeidet, sier Ropstad.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk