Nyheter

Vil gi tradisjonskirken flest kroner

Trygve Slagsvold Vedum tar oppgjør med likebehandling av livssynsstøtten. Varsler ny Sp-linje om omstridt bioteknologi.

– Vi kan bli stemplet som politisk ukorrekte når vi vil løfte fram folkekirken, men det vil vi fortsatt gjøre, lyder det kontant fra Vedum.

Vårt Land møter sentrale partiledere foran innspurten i valgkampen og i dette intervjuet snakker Sp-lederen blant annet om:

• At overføringer til Den norske kirke ikke automatisk bør utløse støtte til andre trossamfunn.

• Å finne brede kompromisser om omstridt bioteknologi som eggdonasjon og surrogati.

• Hvordan han mener partiet Venstre svikter hele sentrumstanken.

Sps slager

Ukene på sensommeren har Vedum tilbrakt i Sps valgkampbuss, fra nord til sør. På et halvår har partiet løftet seg til de høyeste galluptallene siden 90-tallets EU-kamp. Nå handler det om å gjøre solide galluptall til valgsuksess. Da holder Vedum liv i det som er blitt en fengende slager blant velgere: Nei til tvang, sentralisering og stordrift.

– Skaper du ikke et umulig forventningspress – der velgere gis inntrykk av at de faktisk kan få fortiden tilbake igjen?

– Heldigvis så gir folk oss et slikt press. Budskapet vårt kommer ikke bare for å vinne et valg, men fordi en annen kurs er viktig. Og ny teknologi kan faktisk skape mer nærhet og jobber lokalt enn regjeringens opplegg for stadig mer stordrift, svarer Vedum.

Da Vårt Land intervjuet Vedum som ny Sp-leder i 2014, varslet han klart og tydelig at det nettopp var kampen mot stordrift som skulle løfte Sp fremover. Han var mot avvikling av statskirken – og sa at Sp ville fortsette sin kamp for folkekirken. På den fronten har det vært stillere.

LES OGSÅ: Hareide-intervju: – Et samlet sentrum er absolutt mulig

Kirkekamp

Men dersom Sp og Ap overtar regjeringsansvaret, arver disse partiene også arbeidet ny tros- og livssynspolitikk – inkludert fremtidens finansiering av Den norske kirke (Dnk). Vedum mener det ikke må være noe krav lenger at alle trossamfunn i fremtiden skal behandles likt – og at Dnks medlemstall skal være malen for de andre.

– Likebehandlingen må ha bakgrunn i det landet vi faktisk er. I denne saken blir det spenninger partier imellom, men Sp vil mene at ikke er noen automatikk i at støtte til kirken automatisk skal utløse støtte til andre trossamfunn.

Vedum er opptatt av at Den norske kirke fortsatt skal ha en rolle som «kulturbærer», med lav dørterskel. Det handler både om å ta vare på både kirkebygg – og sikre aktiviteten til folkekirken i lokalsamfunn.

– Vi må ta noen grep. Mange kirker er verneverdige kulturbygg, og det må være lov å ta vare på disse uten at det tilsvarende summer må gis også til andre lokale trossamfunn.

– Men Den norske kirke skal altså også ha en forrang ved tildeling av midler til drift?

– Ja – men det må gjøres på en måte som demper – og ikke øker – konflikter. Det vil alltid være kniving om penger. Men når vi ser den viktige rollen som kirken har i dag, så må det være lov å sikre denne uten at det automatisk utløser støtte til andre.

Skjerpe søndagen

Men da Solberg-regjeringen gjeninnførte K for kristendom i navet på religionsfaget KRLE, stemte Sp imot. Snart fire år etterpå, hyller også Sp K'en i KRLE.

– Kan du garantere at K'en består om Ap og Sp skal regjere sammen?

– Ja. Vi vil ha mindre strid rundt dette. Man kan ikke skifte navn og ha politisk strid om K'en hver fjerde år. Jeg opplever at Ap har et fullstendig avslappet forhold til denne tematikken.

Da Høyre/Frp ville jobbe frem full søndagshandel, truet Vedum å stenge søndagsbutikker så fort han kom i regjering. I dag er striden over, de blåblå nøyde seg til slutt med å sette ned et utvalg som skulle gjennomgå lovverket for handel på helligdager.

– Kan det være aktuelt å stoppe dette utvalgsarbeidet om dere får makten?

– Det kan godt hende. Poenget vårt har jo heller vært å sørge for innstramminger i regelverket.

LES OGSÅ: Statsminister-intervju: Varsler større vern av verdiarven vår

Den nye biolyden

I synet på søndagshandel er Ap og Sp på lag. Derimot ligger det an til bråk om de to partiene skal enes om en felles politikk for bioteknologi.

Eggdonasjon. Assistert befruktning. Fosterdiagnostikk og andre fremtidstemaer: Da Sp og Ap regjerte sammen fra 2005 til 2013, var det interne kamphandlinger. Sp var bremsekloss – i politikk er de lik KrF. Ap ønsket liberalisering, men fra Sp var det nei og atter nei.

Men nå snakker Vedum heller om kompromisser enn knallhard fronter:

– Om vanskelige spørsmål – som surrogati og eggdonasjon – bør målet være bredest mulig løsninger i Stortinget. Uansett regjering bør det kunne bli samling bak noen hovedpilarer, slik at dette politiske feltet ikke blir for omskiftelig. Også i et parti som Høyre, er det store spenninger om dette. Men Høyre kan være med Ap og Sp på å finne brede løsninger.

– Da gir du vel opp den bremse- og protestrollen som Sp har hatt?

– I programmet mener vi det samme, det er det ingen tvil om. Det vil bli harde kamper, og jeg tror Sp vil få gjennomslag for mye denne gangen også. Vi sier nei til eggdonasjon. Det er klokt å være konservativ om hvem som skal bære frem et barn.

LES OGSÅ: Frivillig-Norge skal hjelpe folk i arbeid

Verdier og krutt

Men Sps virkelig store oppdrag er å få styring med distrikts- og næringspolitikk. Partiet har tøffe og rutinerte forhandlere – og gir seg ikke på kjernefelt.

Da kan vel nettopp Sps verdipolitikk bli ofret?

– Jeg opplever ikke politikken fungerer slik. I regjeringsforhandlinger går gjennom område etter område, og det er egentlig urimelig å gjøre koblinger mellom slike verdifelt vi nå snakket om – og eksempelvis kommuneøkonomi. Slike koblinger er ikke verdige.

Sp har også blitt et forsvarsparti og gått høyt på banen.

– Hva skyldes dette – hva er Sp egentlig redd for?

– Beredskap handler om å planlegge for det utenkelige. Vi har sett det på Krim-halvøya. Sp er jo opptatt av nasjonalstaten som styringsramme, og da forplikter vi å ha kapasiteter til å sette inn. Satsing på heimevernet er faktisk billig.

Sentrums-knas

For 20 år siden var Sp og Venstre de allierte i en sentrumsregjering – nå er forholdet iskaldt. Det går skuddsalver med mistro dem imellom om politireform, kommunesammenslåinger, jordbruket og lokalsykehus.

– Lar forholdet til Venstre seg noen gang reparere?

– Dette handler om realiteter: Venstre vært regjeringens fremste støtteparti, og største pådriver for de sentraliseringsreformene som Sp er så sterkt i mot. Venstre har selv valgt dette, til tross for at sentrumstradisjonens historie har vært motkultur og kamp markering mot eliten. Nå er Venstre blitt det etablerte maktapparatets største forsvarer.

– Hvis det blir dannet en «Sp/Ap-basert regjering» – med et stort Sp – kan du kanskje kalle den en «sentrumsregjering»?

– Det vil i alle fall være en regjering med sterkt tyngdepunkt i et politisk sentrum. En slik regjering vil finne mange brede løsninger i Stortinget. Samlende forlik er godt for landet.

LES OGSÅ: 30-år siden Carl I. Hagens Mustafa-brev

Aftenbønnen

– Om de blåblå skulle klare en sluttspurt, vinne og plassere Sp utenfor regjeringsmakt i nye fire år: Tenker du i det hele tatt på en slik fare?

– Nei. Vi reiser veldig mye rundt. Det er så stort engasjement mot sentraliseringspolitikken at det knapt er mulig å tenke seg at regjeringspartiene og Venstre vil samle rent flertall.

– Hvordan vil Sp i regjering reagere om det kom en ny sykkelbølge av asylanter over Storskog?

– Da må vi være konsekvente og stoppe dette med én gang.

– Hvis du faktisk får være med på å styre Norge i fire år – hva skal velgerne takke deg for i 2021?

– De skal ikke takke. I altfor mange debatter snakkes det om å «levere en vare». Den slags språk må vi kutte ut. Politikk handler ikke om slikt, men å styre men å styre et samfunn. Det er summen av alles innsats som skaper det landet vi er så glade i.

– Når ga tro deg styrke sist?

– I hverdagen. Jeg holder fast med tradisjonen med aftenbønn for småjentene mine. Det gir en rolig avslutning på dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter