Nyheter

Vil gi evnerike barn egen skole

Norske foreldre flytter til Danmark. Nå kan Norge få en skole for evnerike elever.

– Her på Mentiqa får Nicolas være sammen med likesinnende. Han får gå på en trivselsskole for høyt begavede. Han har kommet tilbake til livet, sier Roger Timm til Vårt Land.

I Aalborg i ligger det en privatskole utenom det vanlige. Mentiqa Nordjylland er for barn med «særlige begavelsesmæssige forudsætninger i grundskolealderen».

Hit kommer norske foreldre som opplever at deres barn ikke får den tilpassede undervisningen de trenger i norsk skole. Rektoren er også norsk. Nå jobber Arnfinn Rismoen for at Norge skal få en nasjonal privatskole for evnerike barn.

– Foreldre må få slippe å bryte opp fra Norge for å flytte til Danmark for at barna skal få en grunnskoleutdannelse, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Dette er den nye privatskoleloven

Etableres i Tønsberg

I oktober etablerte Rismoen stiftelsen Impigro, som har sendt en søknad til Utdanningsdirektoratet om å få godkjent privatskolen MentIQ-Olympus i Tønsberg. Skolestart skal etter planen bli august neste høst i bygget til den gamle Slottsfjellskolen, forteller Tønsbergs Blad. MentIQ-Olympus er søkt opprettet som såkalt profilskole for 1. til 10. klasse.

Håper på skoleja

I høst har Mentiqa i Aalborg tre norske elever. Roger Timms sønn Nicolas er en av de tre. Far er glad for Norge kan få en tilsvarende skole, men for far og sønn Timm er det ikke noe alternativ å flytte fra Aalborg før grunnskolen er fullført.

– Men jeg er svært glad for at Norge omsider kan få en tilsvarende skole, sier Roger Timm som flyttet til Aalborg med Nicolas i august i fjor.

LES OGSÅ: Ny rekord i antall privatskoler

Nektet å gå

Sammen med sønnen på 12 har Roger Timm gått en lang skolevei siden 6-åringen startet på skolen i en norsk kommune. Starten ble alt annet enn god, så alenefaren Timm flyttet til en ny kommune for å prøve der.

– Der prøvde de virkelig å ta Nicolas på alvor. Men det spesialtilpassede opplegget gjorde at han ble alt annet en vanlig elev.

– Hva var utfordringene til Nicolas da han prøvde å gå på skole i Norge?

– Intellektuelt og emosjonelt er han mye eldre enn sine jevnaldrende. Han har interesser og faglige forutsetninger som gjorde at vanlig undervisning fort ble kjedelig – og han strevde med å finne likesinnede som han kunne speile seg i; han fikk ikke venner. Til slutt ville han ikke på skolen.

LES OGSÅ: Privatskole var ikke kristen nok

Faglig utfordret

I stiftelsen Imprigos skolesøknad skriver Arnfinn Rismoen at mange evnerike barn «har det bra i offentlig grunnskole i Norge og opplever seg verdsatt, stimulert og forstått»:

– Det er imidlertid ikke alltid tilfellet. Mange barn opplever å ikke bli forstått, anerkjent og respektert - eller å ikke bli faglig utfordret. De isoleres fra elevgruppen og får ikke ivaretatt sitt behov for sosial tilhørighet.

MentIQ-Olympus skal være for disse elevene.

LES OGSÅ: Svensk privatskolegigant satser i Norge

Kommunen sa ja

Første store hinder på veien mot godkjenningen av privatskolen MentIQ-Olympus, var behandlingen i Tønsberg kommune. Rådmannen var negativ da kommunen vil tape penger på etableringen ved at den offentlige skolen tappes for støtte. Utvalg for oppvekst og opplæring sa også nei. Akkurat som formannskapet.

Skiftet kom i bystyrebehandlingen av søknaden nå i november. Høyre gikk sammen med Frp, Venstre og MDG og vedtok med 20 mot 19 stemmer å si ja til Norges første privatskole for evnerike barn.

– Jeg var uhyre spent på behandlingen i kommunen, men er glad at kommunestyret til slutt sa ja. Nå er det opp til Utdanningsdirektoratet, sier Arnfinn Rismoen i stiftelsen Impigro.

Spent søker

– Hva blir utfallet på behandlingen i Utdanningsdirektoratet, Rismoen?

– Nåløyet vi skal gjennom er trangt, så jeg er veldig spent.

Innen 1. april 2016 skal Utdanningsdirektoratet si ja eller nei til søknaden.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter