Nyheter

Vil danne nytt trossamfunn i Normisjon

Mandag meldte han seg ut av Den norske kirke. Presten som har vært landsstyreleder i Normisjon og Israelsmisjonen, vil ha nytt trossamfunn.

Kurt Hjemdal tok initiativet til at Normisjons Agder-region etablerer et trossamfunn. Det kan bli en realitet allerede om et par måneder.

Ikke lenger luthersk kirke

– Når nye liturgier for likekjønnet vigsel er innført, blir det første gang Den norske kirke innfører kirkelære i strid med Skriften. Derfor finner jeg det umulig å bli stående i denne kirke. Den norske kirke er ikke lenger en luthersk kirke annet enn i navnet, sier Hjemdal om sin utmelding.

– Jeg håper inderlig at vi på sikt at Normisjon, Indremisjonsforbundet og Misjonssambandet danner en alternativ bekjennelseskirke til Den norske kirke, sier han.

Men i første omgang satser Hjemdal på den såkalte Agder-modellen for et trossamfunn som kan få navnet Norkirken.

LES OGSÅ: Trump fjerner straff av politiserte kirker

Alt er klart

– Vi har utarbeidet forslag til vedtekter og alt det som trengs av ordninger for et trossamfunn. En enstemmig utredningskomité anbefaler at det opprettes et trossamfunn. Mitt inntrykk er at det rundt i landet er mange som venter på å kunne melde seg inn hos oss.

Hjemdal sier mange undrer seg over at «dette er noe som skjer i en region og at man ikke gjør noe sentralt i Normisjon».

Forundret over landsledelsen

– Er du skuffet?

– Jeg er litt forundret over at man setter seg på gjerdet i en så alvorlig situasjon, svarer Kurt Hjemdal.

Landsstyreleder Tormod Kleiven i Normisjon kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen:

– Vi jobber kontinuerlig med ekteskapsforståelse og likekjønnede ekteskap. Å opprette trossamfunn er ikke et diskusjonstema på landsplan i Normisjon. Men det som gjøres i region Agder i denne saken oppleves verken dramatisk eller vanskelig å forholde seg til for meg som landsstyreleder. Regionen har full rett til å bestemme dette på egen hånd, og vi har hatt god dialog med dem, sier han.

LES OGSÅ: 1.139 meldte seg ut etter ny vigselsliturgi

Har hatt fremskutte posisjoner

Kurt Hjemdal har hatt mange fremskutte lederposisjoner i kristelig organisasjonsliv, blant annet som rektor på Indremisjonsselskapets bibelskole og landsstyreleder Israelsmisjonen og i Normisjon. Han var valgt toppleder i Normisjon fram til 2012.

Etter at han i 2007 ble pensjonert fra soknepreststillingen på Ski, var Hjemdal i flere år pastor i Norkirken, Normisjons forsamling i Grimstad.

I sin argumentasjon for brudd med Den norske kirke, argumenterer han for at Kirkemøtets beslutning er «kirkesplittende». Derfor finner Hjemdal det «umulig å bli stående i denne kirke»,

– Skriften sier et tydelig nei til samliv mellom to av samme kjønn og det finnes ikke ett skriftord som kan begrunne likekjønnet vigsel.

– Kirke med folkeflertallet som øverste norm

«Jeg ønsker å fastholde Skriften som eneste norm for hva kirken lærer. Når Den norske kirke forlater dette grunnlaget, må jeg finne et kirkefellesskap som fastholder reformasjonens standpunkt. Slik jeg ser det vil det å bli stående i en kirke som har fått folkeflertallet som øverste norm, være å nedtone alvoret i kirkens nye standpunkt. Enheten blir viktigere enn sannheten. Jeg vil ikke være med til å legitimere denne nye kirkelære slik de biskoper gjorde som stemte for å åpne for den på Kirkemøtet 2016 selv om de egentlig mener den er i strid med Skriften», skriver Hjemdal.

Han mener at «folkeflertallets meninger har overtatt for Skriften som kilde til kristen tro og liv»

– Kirken er blitt et pluralistisk religiøst samtaleforum der den ene mening er like god som den andre, tilføyer han.

LES OGSÅ: Vil ha omkamp om kirkemakt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter