Politikk

Vil bli kvitt Zuma

Trykket øker for å bli kvitt Sør-Afrikas president Jacob Zuma (73). 
Sist uke skiftet han finansminister tre ganger, og landets økonomi sliter på krabbegir.

Fredsprisvinner Desmond Tutus datter var blant talerne da kampanjen «Zuma Must Fall» onsdag samlet tusenvis av demonstranter på gatene i Cape Town, Johannesburg og Pretoria.

– Vi velger våre ledere, og vi kan også sende dem ut, sa Mpho Tutu foran flere tusen demonstranter i Cape Town.

Er svekket

Motstanden mot presidenten har fått ny vind i seilene etter at Zuma oppsiktsvekkende kastet og ansatte ny finansminister i to omganger sist uke.

– Zuma er betydelig svekket etter runden med flere nye ­finansministre. Fra før kleber det mange skandaleanklager til presidenten, sier seniorforsker Elling N. Tjønneland ved Chr. Michelsens Institutt.

Han påpeker at presidentens familiemedlemmer og venner har fått store økonomiske fordeler gjennom tildeling av ­offentlige kontrakter og lignende­. Dette kommer på toppen av et heller uortodokst privatliv, der polygamisten Zuma gjennom årene har vært anklaget for alt fra voldtekt til lettvint omgang med aids-trusselen.

LES OGSÅ: Tanzanias nye president tar grep for å rydde opp i landet

Luksusbolig

Så langt er Zuma frikjent for anklager om både overgrep og korrupsjon, samt for krav om å tilbakebetale store­ ­beløp av 150 millioner kroner som er brukt på oppgradering av hans privatbolig Nkandla i KwaZulu Natal.

– Pengene er gått til sikkerhet, hevder presidenten, mens ­opposisjonspolitiker Mmusi Maimane etter en inspeksjon kalte luksuskomplekset «obskønt, der det stikker ut som en sår tommel i et hav av fattigdom»

Zuma ble gjenvalgt til sin andre­ femårsperiode som president etter partiets solide valgseier­ i 2014, og har dermed mandat til å sitte til 2019. Men vinglete styring og påstander om maktmisbruk svekker nå muligheten for at han holder perioden ut.

Studentprotester

I høst har han måttet tåle langvarige studentprotester, etter at regjeringen ville øke studieavgiftene med 11 prosent. En presset Zuma måtte til slutt legge planene på is.

– Hans stilling er forverret, men å få ham kastet av ANC slik det skjedde i 2008 med president Thabo Mbeki, virker lite sannsynlig, sier Tjønneland.

Men neste år er det lokalvalg, og dersom en svekket Zuma ­fører partiet til en kraftig tilbakegang der, er utfallet mer usikkert, ­ifølge CMI-forskeren.

LES OGSÅ: Syrisk prest: Ber om brød, ikke bomber

Provokasjon

Forrige ukes sparking av den respekterte ­finansminister Nhlanhla Nene – som var ansett som garantisten for stram styring av løpske offentlige utgifter – kan ha sammenheng med at Nene ikke ville åpne pengesekken for å bygge ut kjernekraft.

Han ville dessuten stanse presidentflykjøp og en stor flykontrakt det statlige flyselskapet hadde inngått, der styre­leder Dudu Myeni er blant presidentens nære venner. Hun leder dessuten hans veldedige stiftelse,­ og Zuma har måttet avvise rykter om at de to har et forhold.

Utskiftingen av Nene med den uerfarne David van Rooyen­ svekket den sørafrikanske ­valutaen rand med nesten ti prosent, børsen falt og Sør-Afrikas kredittverdighet ble nedvurdert. Bråket fikk en tilsynelatende panikkrammet Zuma til sist søndag å erstatte van Rooyen med den tidligere mangeårige finans­ministeren Pravin Gordhan.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sliter tungt

Sør-Afrika er nå inne i sin tyngste økonomiske motbakke siden finanskrisen i 2009. Den økonomiske veksten nå er under én prosent, hver fjerde går arbeidsledig, og blant ungdom er ledigheten 50 prosent.

– Zuma har beholdt popularitet blant de fattige svarte så lenge­ han har hatt penger å rutte med. Det blir verre når det må strammes inn. Flere kritiske røster reiser seg innenfor ANC og den sosiale uroen øker, påpeker Tjønneland.

Etter at Zuma kom til makten i 2009 har landets gjeldsbyrde økt fra 26 prosent av brutto nasjonalprodukt, til 45 prosent. Sør-Afrikas svake kredittvurdering gjør at landet må betale 8,6 prosent rente på sine lån, mer enn fire ganger høyere enn et land som Storbritannia, som har en gjeldsgrad på 80 prosent av BNP.

LES OGSÅ: Slik oppfattes muslimske kvinner i Norge

Utbredt korrupsjon

I en ­undersøkelse fra Transparency International, svar 83 prosent av sørafrikanerne at de tror korrupsjon er et økende problem, sammenlignet med 58 posent på det afrikanske kontinentet som helhet.

Og selv om ANC etter apartheids fall har prioritert ordninger som skal hjelpe de fattigste, har landet fortsatt ekstremt høy ulikhet. Dette var også et hovedtema da Zuma onsdag talte på den offentlige forsoningsdagen:

– Fattigdom, arbeidsløshet og ulikhet undergraver vår evne til å oppnå fullstendig forsoning, sa Zuma, som la til at den økende­ ulikheten har frarøvet mange­ sørafrikanere fra fri­hetens frukter.

Personlig berikelse

– Problemet er at denne utviklingen skjer på Zumas vakt. Det blir ikke bedre­ av de mange eksemplene­ på offentlige kontrakter som går til personer og firmaer som verken er billigst eller­ best, men som står nær presidenten­ og hans krets, sier seniorforsker Elling N. Tjønneland.

Men foreløpig stiller ANC seg bak Zuma, og har til og med ­berømmet ham for å lytte til protestene når han tok en U-sving og fikk på plass sin tredje finansminister på fire dager.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk