Nyheter

Vier muslimske kvinner til kristne menn

Kristne og jødiske menn må konvertere for å gifte seg med muslimske kvinner. Nå åpner den danske imamen Sherin Khankan for ny praksis.

Av: Emili Knutson

– I Europa er det en stor sannsynlighet for at muslimske kvinner møtes og forelsker seg i ikke-muslimske menn. Vi har derfor funnet en løsning på dette ved å tilby islamske ekteskap for par med ulik religionstilhørighet, sa imamen Sherin Khankan til Danmarks Radio nylig.

Problemstillingen er blitt stadig mer vanlig, ifølge Knut Vikør, professor i historie ved Universitetet i Bergen. Han sier at det vanligste er at kristne menn konverterer for å få gifte seg med muslimske kvinner.

– For en sekulær nordmann vil dette være en papirsak. Det har nærmest blitt en rutine på det, forteller han.

Uvanlig å gifte seg med kristne menn

Vikør ser på Khankans linje som et tegn på gryende forandring i muslimsk tenkning.

– Dette er en del av den tilpasningen muslimene går igjennom. Å være minoritet i Vesten gir forandringer i muslimsk tenkning, sier han.

Foreløpig er det uvanlig at muslimske kvinner gifter seg med kristne menn. Ifølge førsteamanuensis Safet Bektovic ved Det teologiske fakultet i Oslo tillater konservative muslimske forsamlinger kun at kvinnene gifter seg med menn med samme tro. Menn kan på sin side gifte seg med en kristen kvinne. Årsaken er kjønnsrollemønsteret i mange muslimske familier.

– Muslimer er tradisjonelt redde for at kristne menn vil hindre sine muslimske hustruer å bevare sin egen religion, forklarer Bektovic.

– Formelt har imamen vigselsrett og kan vie på tvers av religioner. På religiøst grunnlag kan han likevel nekte å vie noen av ulik, religiøs bakgrunn. Det skjer gjerne når imamen vurderer sjansene for at barna vil oppdras muslimsk som små.

– Legger ingen begrensninger

I Den norske kirke er frivillighet avgjørende for ekteskapsinngåelsen, forklarer generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy.

– Det er ingenting i norsk lovgivning som sier noe om hvilken tro en må ha for å inngå et ekteskap. Det er heller ingen regler som tilsier at en kristen ikke kan gifte seg med en person av annen tro. Derfor legger kirken ingen begrensninger på hvem en kan gifte seg med, sier Agøy, som understreker at det er en grunnleggende menneskerettighet å velge ektefelle fritt.

Hvis et par ønsker å gifte seg i kirken og en av dem er medlem av Den norske kirke, er det selvsagt at den andre kan beholde sin egen tro, sier hun.

– En tragedie å konvertere

Soknprest Heidi Frich Andersen i Tysfjord mener det er en tragedie dersom en kristen mann konverterer for å gifte seg med en muslimsk kvinne.

– Å skifte tro for å tilpasse seg sosiale konvensjoner er en utfordring. Enkelte kan slite med skyld og sorg dersom de konverterer av slike årsaker. Det er trist at islam krever trosbytte. En bør være lojal mot religionen sin, sier hun.

– En som tar dette skrittet er kanskje ikke så overbevist kristen i utgangspunktet?

– Hvis du har lett for å hoppe ut av trossystemet, kan det stemme, men jeg vil si at islam har et problem i sånne tilfeller. I kristendommen finnes ikke disse kravene, sier hun.

Strid om barnedåp

Også Andersen sier ja til å vie par med ulik religionstilhørighet, men er likevel skeptisk.

– Det er en fordel at et ektepar har det samme livssynet. Uenighet her kan gi konflikter, sier hun og trekker frem barneoppdragelse som et eksempel.

– Hvis den ene parten vil ha barnedåp mens den andre er imot det, må den ene gi seg. Når barnet døpes, forplikter du deg til å gi det en kristen oppdragelse, og da kan det oppstå problemer hvis ektefellen din er sterkt imot det, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter