Nyheter

– Vi må gjeninnta lederrollen for kvinners rett til å bestemme over egen kropp!

Det var budskapet da lederen i Arbeiderpartiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, talte til landsmøtet lørdag formiddag.

Uttalelsen ble møtt med stor applaus fra landsmøtesalen.

Ap-toppen er dypt skuffet over at Norge ikke inntok en lederrolle i motstanden mot Donald Trump, da han i januar besluttet å «kutte all finansiering til organisasjoner som driver med abortveiledning».

LES OGSÅ: Trump kutter støtten til organisasjoner som informerer om abort

– Hvor i all verden er Norge?

Huitfeldt fortalte om en stor utviklingskonferanse, som den nederlandske utviklingsministeren raskt trommet sammen for å bøte på følgene av Trumps beslutning.

Huitfeldt siterte den nederlandske utviklingsministeren som i sin tale takket «Belgia, Danmark og Sverige som straks kom på banen sammen med meg – og Canada, Kapp Verde, Estland, Finnland og Luxembourg kom raskt med sin støtte».

Huitfeldt ble forundret:

– Jeg satt i salen og tenkte: hvor i all verden er Norge? Vi ble ikke nevnt én gang, sa hun til Ap-delegatene.

LES OGSÅ: Sp: Spark EU-statsråden – skaff bistandsminister

Mangler utviklingsminister

Du stemplet Høyre som likestillingssinke i talen din. Har Høyre eller samarbeidspartner Kristelig Folkeparti skylden, Huitfeldt?

– Jeg tror først og fremst det handler om at Norge mangler en utviklingsminister, og derfor ikke er til stede på den utviklingspolitiske arenaen. Men regjeringen har inntil nylig kuttet i støtten til FNs befolkningsfond ved hver korsvei og vært mindre synlige på dette området.

Hva vil Ap gjøre annerledes?

– Det handler om å ta lederansvar på internasjonale konferanser om disse spørsmålene, og om å finansiere prevensjonsprogrammer og helseprogrammene som rammes av Trumps kutt.

– Betyr det også i større grad å finansiere abortveiledning og bidra til tilgang på trygg abort?

– Ja, vi vil støtte den typen programmer, men det gjorde vi allerede i regjeringsposisjon. Jeg tror regjeringens passive rolle først og fremst skyldes at de mangler en utviklingsminister.

Garanterer du at Arbeiderpartiet vil gjøre mer enn regjeringen?

– Vi hadde ikke kuttet i støtten til FNs befolkningsfond.

LES OGSÅ: Tør ikke gjenta kvinnekonferanse

Disse vil rammes

Det var rett etter at han inntok det hvite hus at president Donald Trump signerte en presidentordre som vil strupe støtten til organisasjoner som informerer om abort, som Vårt Land skrev i januar.

Ifølge Bistandsaktuelt vil kuttet ramme aktører som arbeider for «kvinners reproduktive helse i utviklingsland, herunder familieplanlegging og prevensjon».

– Helseprogrammer, fødselshjelp, helsestasjoner og vaksinasjonsprogram vil rammes, dersom organisasjonen også driver med abortveiledning, tordnet Huitfeldt i talen.

Etter Trumps politikkendring, har regjeringen imidlertid økt støtten til FNs befolkningsfond til rødgrønt nivå igjen, understreker Ap-toppen.

– Da KrFs Hilde Frafjord Johnson var utviklingsminister, så var hun med i en internasjonal gruppe med utviklingsministere som koordinerte seg. Utenriksminister Børge Brende var ikke på konferansen. Han rekker ikke alt. Da er det ikke naturlig å regne med Norge, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter