Politikk

Vi kjenner på øl-presset

Over halvparten av befolkningen mener det er for mye drikkepress, viser ny undersøkelse.

Det er ikke bare russen som kjenner på drikkepresset i disse dager. 57 prosent svarer at de er enige i at det er «for mye drikkepress i norsk drikkekultur».

Det er TNS Gallup som har kartlagt befolkningens holdninger i Helsepolitisk barometer. Kun 6 prosent oppgir at de er «helt uenige» i påstanden: «Det er for mye drikkepress i norsk drikkekultur».

Rusmiddelregler som hjelp

– Ved enkelte restauranter er det tilsynelatende greit at personalet kommer på jobb i bakrus, sier Hanna Wohlfart. Hun er driftssjef ved Olivia, Aker Brygge.

Også de har opplevd dette. Etter en del ubehagelige situasjoner relatert til alkohol på personalfester, tok ledelsen grep, forteller administrerende direktør i Olivia AS, Tone Wicklund-Hansen.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Selskapet driver blant annet en av Oslos mest populære italiensk-inspirerte restauranter.Wohlfart og resten av lederne i selskapet ble sendt på kurs for å få en mer bevisst holdning til alkohol i jobbsammenheng.

– Hos oss er det nulltoleranse for å komme på jobb i bakrus, sier Wohlfart.

LES OGSÅ: KrF-ere oppgir størst drikkepress

Samtidig bestemte restaurant-bedriften seg for å lage retningslinjer knyttet til rusmiddel.

– Grepene vi har tatt er ikke revolusjonerende, men særlig innenfor vår bransje kan de enkle tingene ha mye å si, sier Wicklund-Hansen.

Vil begrense alkoholen

Hun mener flere restauranter burde tatt mer ansvar. Restaurantbransjen har tradisjonelt vært fuktig. De ansatte er ofte unge, jobber gjerne kveld og helger, og serverer alkohol til restaurantgjester.

– Det handler om å begrense tilgangen til alkohol, og flere av tiltakene vi har gjort er egentlig bare sunn fornuft, sier Wicklund-Hansen.

LES OGSÅ: De over 60 har nesten doblet alkoholinntaket på ti år

Blant annet bruker de ikke lenger alkohol som belønning, premie eller gaver til ansatte. Dersom jobben spanderer middag ute, deler de ut et begrenset antall alkoholbonger til maten. Og de tilbyr alkoholfrie alternativer.

– Det er forskjell på å ha alkoholfri drikke tilgjengelig dersom noen spør, og faktisk å sette den fram. Har vi en velkomstdrink, står også alkoholfrie velkomstdrinker framme, sier Wicklund-Hansen.

Indirekte drikkepress

Funnene overrasker ikke forsker Hilde Pape, ved avdeling for rusmiddelforskning ved Folkehelseinstituttet.

– Drikkepresset er ofte indirekte. Folk vil kreve en forklaring hvis du lar være å drikke i settinger det er vanlig.

Likevel tror rusforskeren presset kan oppleves tydelig.

– Hvis man ikke drikker, nesten uansett grunnen til det, vil nok mange merke drikkepresset ganske sterkt.

Undersøkelsen spør ikke om «opplevd» drikkepress, og det er en svakhet, mener Pape.

– Drikkepresset er ikke relatert til dem selv. Da er det vanskelig å si noe om hvordan dette oppleves for den enkelte og i de ulike aldersgruppene.

LES OGSÅ: Drikkemønster i endring

Likevel rapporterer de fleste over 75 år og eldre at det generelt er for mye drikkepress i Norge.

– Vi hører oftest om ungdom som opplever alkoholpress, men det er viktig å snakke om drikkepress blant voksne. Det er trolig et like utbredt problem i voksenkulturen, men tas sjelden opp, sier Pape.

Hun understreker at hun ikke ikke kjennskap til metoden i undersøkelsen eller kvaliteten på den.

Betent tema

Hovedgrunnen til å implementere retningslinjer for rusmidler var nettopp å få bukt med drikkepresset, understreker driftsjef Hanna Wohlfart.

– Og det var sterkere før enn nå.

– Hvordan har innstrammingene blitt tatt imot blant de ansatte?

– Vi har kun fått positive tilbakemeldinger. Det er greit å la være å drikke når vi kolleger er ute på byen, fordi man skal på jobb dagen etter, sier Wohlfart.

Også Tone Wicklund-Hansen tror at de ansatte opplever det positivt med begrenset alkoholservering på personalfester. Men alkohol kan være et betent tema.

– Vi måtte tenke oss om to ganger før vi valgte å la oss intervjue om dette i en avis. Vi ønsker ikke å bli oppfattet som en problembedrift. Men etter litt diskusjon kom vi fram til at det i grunnen er helt motsatt. Det er positivt at vi har et bevisst forhold til alkohol, sier Wicklund-Hansen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk