Nyheter

– Vi hørte skuddene

Paris er i sjokk etter fredagens terroraksjon. Norske folkehøyskoleelever havnet midt i dramaet.

Oppdateres fortløpende

Minst 128 mennesker skal hittil være omkommet i nattens terroraksjon i Paris. 180 ligger på sykehus, hvorav 80 er hardt skadet, melder Liberation.

Lørdag morgen tok den islamske stat (IS) på seg skylden for angrepet. Den franske presidenten har i formiddag erklært tre dager med landesorg.


– Vi er samlet, og blir betrygget av hverandre. (Jakob Nordrum Bratberg)


LES OGSÅ: Slik tenker en religiøs terrorist

Hørte skytingen

– Dette har vært en veldig shaky opplevelse, men vi er nå sammen på hotellet, sier Jakob Nordrum Bratberg på telefon fra Paris.

– Føler dere at dere er trygge?

– Både óg. Fordi vi hørte skudd, og mest fordi vi ikke har oversikt over hva som foregår. Men vi er samlet, og blir betrygget av hverandre og lærerne som er med, sier Jakob Nordrum Bratberg.

Fotoklassen fra Danvik folkehøyskole var fredag kveld bare noen kvartaler unna en av de rammede restaurantene i 10. og 11. arrondissement.

Lørdag hadde klassen satt av til å se Louvre. Men Paris i morgentimene lørdag er en helt annen by enn hva den var i går.

Vi treffer Danvik-lærer Peter Mydske på telefon. Han forteller at de i morges hadde portforbud, men at mennesker nå har begynt å strøme gradvis ut i gatene.

LES OGSÅ: Slik lever Frankrikes jødiske minoritet under terrorfrykt

– Horribelt

På en rekke steder ble det samtidig gjennomført terrorangrep som har tatt livet av så langt 153 hundre mennesker. I tillegg er sykehusene i Paris fulle av mennesker som er skadet.

Den franske presidenten erklærte nasjonal unntakstilstand natt til lørdag:

– Dette er horribelt, uttalte François Hollande som umiddelbart avlyste sin deltakelse på G20-møtet i Tyrkia denne helgen.

Flere hundre spesialsoldater og 1.500 militære ble umiddelbart sendt ut i gatene i Paris. Også her i Norge, har PST meldt om at de øker beredskapen.

LES MER: Slik drømmer IS om dommedag

Samtidige angrep

Dette er gangen i hendelsene fredag kveld:

• Skyting på tre steder i Rue Alibert i 10. arrondissement: Restauranten Cambodge, baren Le Petit Carillon og La Casa Nostra Pizzeria. Flere mennesker drept.

• Eksplosjoner ved idrettsarenaen Stade de France, der flere tusen mennesker har vært til stede for å se fotballmatchen mellom Frankrike og Tyskland. Eksplosjonene skal ha vært utløst av selvmordsbombere, opplyser fransk sikkerhetstjeneste.

• Like etterpå ble det løsnet nye skudd ikke langt unna de første i Rue Alibert. Nå ved en restaurant i Rue de Charonne i La Belle Equipe 11. arrondissement.

• Gisselaksjon i konsertsalen Bataclan i Paris. 1.500 mennesker innesperret i konsertssal. Det er her de flest drapene skjedde. Øyenvitner forteller at angriperne ropte «Gud er stor» på arabisk. Halv ett natt til lørdag gikk politiet til aksjon. Da sprengte terroristene seg. Minst 87 skal være drept.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter