Nyheter

– Vi har ikke noe eget åpningstidspoliti

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet minner om at brudd på forbudet mot søndagshandel kan straffes med bøter.

Rema har valgt å satse på søndagsåpne butikker, hvor de lovlige 100 kvadrat er avgrenset med sperrebånd. Ifølge butikkjeden er dette en konsekvens av at politiet henla deres anmeldelse av 120 konkurrenter for brudd på Helligdagsloven.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet legger ansvaret på butikkeierne og politiet.

– Flere mener det ikke får noen konsekvenser å bryte helligdagsloven. Hva tenker departementet om dette?

– Det er butikkeierne selv som må sørge for at regelverket følges. Politiet håndhever bestemmelsene, og brudd på bestemmelsene kan sanksjoneres med straff, skriver Fredriksen i en e-post.

LES MER: Beskylder regjeringen for å snikinnføre mer søndagsåpne butikker

750.000 i bot

– Det finnes eksempler på at butikkeiere har fått til dels store bøter for ikke å ha fulgt regelverket. I 2012 fikk Maxbo Stormarked på Hvam i Akershus en bot på 750.000 og inndragning av fire millioner kroner av omsetning fordi de holdt åpent fra mars til august i strid med regelverket, legger han til.

Det var fagforbundet Handel og Kontor som anmeldte Maxbo til politiet for brudd på helligdagsloven.

LES MER: – Rema har valgt å opptre på siden av lovverket

– Politiet skal håndheve loven

På spørsmål om hvorfor det ikke er kontroller for å sjekke at butikkene faktisk oppfyller helligdagsloven, svarer Fredriksen:

– Det er ikke noe eget åpningstidspoliti. Dagens ordning innebærer at det er politiet som håndhever regelverket. Arbeidstilsynet vil også kunne kontrollere om reglene i arbeidsmiljøloven følges.

LES MER: Frykter at respekten for loven svekkes

Prioriterer vold

Pressevakt Roar Hanssen i Oslo politidistrikt har tidligere uttalt dette: «Søndagsåpne butikker er ikke en prioritet. Det er ikke forsvarlig ressursbruk å spane på hvor ansatte og kunder henter varer fra og måle opp hvor stort butikkarealet er. Det er viktigere å prioritere voldssaker».

LES BERIS AALBORG: «Gir myndighetene blaffen i uthulingen av forbudet mot søndagshandel?»

– Ikke frie tøyler

– Har departementet gitt bransjen frie tøyler til å tolke helligdagsloven slik de ønsker?

– Nei. Åpningstidsbestemmelsene i helligdagsloven har en lang forhistorie. Lovteksten må på vanlig måte tolkes i lys av forarbeider, tidligere praksis og tolkningsuttalelser fra Lovavdelingen i Justisdepartementet, skriver statssekretæren.

LES MER OM SØNDAGSÅPEN BUTIKKER HER

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter