Nyheter

– Vi hører signalene om bistand

Sylvi Graham (H) avviser at regjeringen raserer 
bistandsorganisasjonene, og 
sier at det kan bli endringer 
i hvor kuttene tas.

Graham leder spesialutvalget på Stortinget som skal løse bistandsfloken­ i budsjettforhandlingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

– Norske organisasjoner gjør mye godt arbeid. Jeg ser ikke bort fra at innretningen kan bli noe endret når vi er ferdige med forhandlingene, sier Høyre-
politikeren.

Gode resultater

Hun understreker at gjennomganger har vist at norske frivillige organisasjoner driver bistand med gode resultater og prosjekter som treffer målene.

– Selv om jeg ikke fikk vært til stede på demonstrasjonen onsdag, ser og hører vi signalene, og tar dem til oss, sier Graham.

Hun avviser at regjeringen legger opp til en mer markedsorientert bistand.

– Endringene i budsjettet er et uttrykk for den spesielle situasjonen vi står oppe i nå. Bistand er også å hjelpe slitne og redde mennesker som trenger beskyttelse når de kommer hit til Norge.

LES OGSÅ: – Dette er hjerterått og kortsiktig, regjeringen!

– Men Norfund som driver med næringsutvikling får økning og ikke kutt?

– Man trenger også jobber og et sterkt marked for å få god utvikling. Det har vi signalisert de siste årene, det er ikke noe nytt nå, sier Graham.

Blir viktigere

I statsbudsjettet understreker regjeringen at Norfund «blir en stadig viktigere pilar i norsk utviklingspolitikk». Norfund er statens investeringsfond i næringsutvikling i fattige land. Regjeringen forklarer at den prioriterer stadig høyere nær-
ingslivets rolle i bistanden, og at det endelige målet er å gjøre fattige land uavhengige av bistand.

Samlet bistand til næringsutvikling er i statsbudsjettet på 1,8 milliarder kroner, en økning på 30 millioner kroner fra 2015. Norfund får en økning, og beholder den også etter endringene for å finne penger til flyktninger.

LES OGSÅ: LO-lederen advarte mot å lokke fram grums

Direktør for Norfund, Kjell Roland­, er fornøyd med at Norfund slipper kutt.

– Vi har fått en jevn opptrapping de siste 10-12 årene. Det er en ganske grunnfestet forståelse på tvers av partiene på Stortinget at det å etablere næringsvirksomhet er den eneste langsiktige måten å bekjempe fattigdom på, sier Roland.

Han viser til at land som Kina og Brasil har fått færre fattige på grunn av økonomisk vekst.

– Mer enn næring

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni, paraplyorganisasjon­ for bistand fra kristne organisasjoner og trossamfunn, synes Roland er for ensidig når han sier at nær-
ingsvirksomhet er den eneste måten å bekjempe fattigdom på.

– Vi har eksempler på at folk kommer ut av fattigdom selv om det ikke er snakk om nærings-
utvikling. At dette hører sammen, er jeg enig i. Men vi må ikke bli så enøyde at vi bare ser ett spor, sier Lemvik.

LES OGSÅ: – Regjeringen kupper bistandspolitikken

Digni-lederen mener det er tydelig­ at regjeringen prioriterer «business» høyere i bistanden. Han synes måten regjeringen har kuttet på nå, er merkelig.

– På markeringen onsdag sa både KrF og Venstre at de var misfornøyde med dette, så vi forventer at det blir en annen innretning.

Når ikke fattige

Riksrevisjonen kritiserte i fjor den norske satsingen på ren energi i utviklingsland. Av dette utgjorde Norfunds investeringer nærmere halvparten av midlene. Riksrevisjonen var kritisk til at Norfunds prosjekter ikke hjalp de aller fattigste, men bidro til å bygge ut vannkraft og elektrisitetsanlegg i bedre stilte land som Brasil og Chile.

Stortinget etterlyste i sin 
behandling at Norfund satser­ mer på solenergi. Roland forteller­ at Norfund jobber med dette, blant annet gjennom å støtte­ det norske­ selskapet Scatec Solar­ som bygger ut solkraftverk i Afrika.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter