Nyheter

Veteran frykter at prestefriheten ryker

Ikke alle prestene støtter kollegenes kamp for ordnet arbeidstid.

– Jeg er skeptisk til dette. Ordnede forhold er vel og bra, men jeg ser ikke på dette som noe framskritt, sier Helge Standal (61).

Han er sokneprest i Sykkylven og setter stor pris på friheten til å bestemme over arbeidsdagen.

– Personlig synes jeg vi har det greit med dagens ordning, sier Standal, som opplevde at fleksibiliteten i arbeidsdagen kom godt med da barna var yngre.

– Jeg kunne starte seinere på morgenene og jobbe utover kvelden når det trengtes. På den måten kunne jeg tilbringe tid med familien når de var hjemme og våkne.

LES SAKEN: Prestene krever ordnet arbeidstid

– Ikke et problem her

Vårt Land skrev mandag om kampen som prestene i Den norske kirkes fører for ordnede arbeidstider. Forhandlingene med departementet har ikke ført fram, og Presteforeningen truer nå med arbeidsrettssak.

– Her ute i distriktet er ikke dette noe stort spørsmål. Inntrykket jeg har fått av mine prestekolleger, er at de synes det er greit som det er nå, sier Standal.

Sunnmørspresten tror imidlertid Presteforeningen mener godt med sin kamp for ordnet arbeidstid.

– Jeg tror ikke de mener at vi skal ha stemplingsur. Det er opplagt at mange prester har for oppsdelte og uforutsigbare uker, noe som nok kan slite på noen, sier Standal.

– Problemet som mange prester nok kjenner på, er at det er vanskelig å koble ut arbeidet når de går hjem. Det kan bli en moralsk sak, for det er alltid noe som skal gjøres. De tenker kanskje at det er lettere å si nei dersom de får regulert arbeidstid.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Kontortid uheldig

Pensjonert sokneprest Thor Egil Abrahamsen (67) ville vært mer redd for å få fast kontortid enn regulert arbeidstid.

– Det må være fleksibilitet. Fast kontortid vil være en større tvangstrøye enn å skrive timelister, sier han.

Abrahamsen sier prestene hadde mer frihet før.

– Prestetjenesten er blitt mye mer styrt ovenfra. Prosten har fått mye mer styringsmyndighet, og soknepresten har dermed blitt redusert til kapellan.

– Hva er det som har blitt bedre?

– Det positive er at vi har fått mer fri. Før hadde vi én frihelg i kvartalet. Og så er det bra at vi har fått en vaktordning med beredskap og en vikartjeneste, sier Abrahamsen.

– Går det i retning av at prest blir et vanlig yrke?

– Jeg vet ikke om det går den veien, men det ville vært en negativ utvikling. Tro, liv og tjeneste henger så organisk sammen at man ikke kan skille det, sier Abrahamsen.

– Alle tjener på dette

Leder i Presteforningen, Martin Enstad, frykter ikke at ordnet arbeidstid skal gå utover friheten i presteyrket.

– Jeg tror at alle parter vil tjene på en fleksibel praktisering av dette. Samtidig vil dette synliggjøre at det er for lite presteressurser, og at friheten til å jobbe mye også har vært en frihet til å jobbe gratis, sier han.

– Er det mange prester som er negative til ordnet arbeidstid?

– Det er få som har tatt kontakt med oss den siste tiden, men det er nok delte tanker om dette i presteskapet. Det er alltid en utfordring å gå fra ett system til et annet. Men som fagforening er vi trygge på dette er godt forankret i våre politiske prosesser, sier Enstad.

Frykter du at kallsdimensjonen og egenarten ved presteyrket skal bli borte etter hvert som prester får arbeidsvilkår som er stadig likere andre yrker?

Nei. Et kall er ikke et kall til å jobbe seg syk. Også diakoner, kantorer og andre kirkeansatte kan føle at de har et kall, selv om de har ordnet arbeidstid, sier Enstad.

– Det er en god, luthersk tanke at alle mennesker er kalt til det arbeidet de jobber med. Slikt sett er ikke presteyrket dramatisk forskjellig fra andre yrker i luthersk teologi.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter