Klima

Verner skaperverket med grønnsaker

Bragernes kirke i Drammen har fått potetåker på kirkebakken. – Dette er omsorg og tro i praksis, sier kokk og etterlyser matvekkelse i kirken.

På rad og rekke står potetplantene på plenen ved Bragernes kirke i Drammen. Deres nye potetåker ligger sammen med dyrkekasser med squash, gresskar, urter og flere typer kål, midt i Drammen sentrum.

– Vi ville utnytte arealet utenfor kirken bedre, skape en møteplass og et fellesskap, og ikke minst gjøre folk bevisste på å ta vare på skaperverket, sier diakon Edel Merete Gervin.

Hun viser til at vern om skaperverket er en av diakoniens fire arbeidsområder i Den norske kirke, i tillegg til nestekjærlighet, inkluderende fellesskap og kamp for rettferdighet.

– Kjøkkenhagen er en veldig konkret måte å uttrykke kjærlighet til skaperverket. Dyrking er sosialt, lærerikt og gjør folk mer bevisste, sier hun.

Fra spøk til alvor

Det startet egentlig som en spøk. Bragernes menighet hadde allerede en liten grønnsakshage og et drivhus i Albumhagen i Drammen, men ville gjerne ha litt større plass til å dyrke grønnsaker. Hvorfor ikke bruke kirkebakken? Gervin syntes først at det var en dårlig idé, men etter litt om og men ble spøken til virkelighet.

– Det er helt fantastisk hvilket engasjement det har skapt! sier Gervin.

Mange frivillige har engasjert seg i dyrkingen, forteller hun. Hver tirsdag formiddag møtes de for å stelle i hagen. Forbipasserende stopper også opp og får med seg hjem et tips eller to.

– I tillegg til å være et miljøprosjekt, er dette også er et sosialt prosjekt. Menneskene er viktig her, sier diakonen.

Også Manglerud kirke i Oslo har satset på dyrking, med egen hage på taket.

LES MER: Kirketakets grøde

Matvekkelse

Kokk Margit Vea er opptatt av sunn og miljøvennlig mat og mener det handler om hvordan man forvalter skaperverket.

Kokk Margit Vea (bildet) har engasjert seg for at kirken skal bli mer bevisst på mat, og hun har flere ganger etterlyst en matvekkelse i kirken. Hvilken mat som serveres mener hun handler om forvaltning av skaperverket.

– Om det er noen som bør gå foran med et godt eksempel, så er det kirken. Dette er konkret omsorg i praksis og tro i praksis, sier hun.

Kokken mener maten som serveres på kirkekaffe, leirer, møter og andre kirkelige tilstelninger er for dårlig. Det blir for mye sukker, kjeks og billig ferdigmat, i stedet for skikkelig, hjemmelaget og økologisk mat som er laget i fellesskap, mener hun. Hun synes flere bør gjøre som Bragernes menighet i Drammen.

– Det de har gjort er kjempeflott. Tenk på munkene tidligere, som dyrket sine egne grønnsaker. I dag har vi gått nesten helt bort fra det, sier hun.

LES MER: – Kristenfolket trenger matvekkelse

Forvaltningsansvar

Kokken tror det er for liten kunnskap om hva maten gjør med kroppen og med naturen.

– Vi spiser mat som ikke er bra for oss, som ødelegger jorda, og fra dyr som ikke har hatt det godt, sier hun.

– Hvorfor mener du kirken bør tenke på dette?

– Vi har fått et forvaltningsansvar som vi ikke tar på alvor. Vi ber «gi oss i dag vårt daglige brød», men brødet vårt er ikke bra, og maten vi spiser er ikke produsert med respekt. Se hvor godt skaperverket er, og vi har tuklet det til, sier hun.

Enkelt

Seniorrådgiver Per Ivar Voie i Kirkerådet er enig i at kirken med fordel kan snakke mer om bærekraftig, kortreist og miljøvennlig mat.

– Både med tanke på miljø og klima, men også i et rent folkehelseperspektiv, sier han. Voie er landbruksutdannet og jobber med klima- og miljøspørsmål i Kirkerådet. Han tror mange menigheter ofte prioriterer enkle løsninger.

– Tre enkle tips er å satse på kortreist og fairtrade, samt å redusere kjøttforbruket, sier han.

LES MER: Ingen miljø-godkjenner kirker

Vil gjøre mer

I Drammen vil de bruke grønnsakene de dyrker på noen av høstens arrangementer, for eksempel høsttakkefesten.

– Tenk å høste våre egne grønnsaker, og så sammen skrelle, vaske, koke og spise det vi har høstet. Å lage mat sammen er veldig fellesskapsbyggende, i tillegg til at maten er sunnere og bedre for miljøet, sier diakon Gervin.

Ved siden av grønnsakshagen ønsker hun etter hvert bikuber og blomstereng. Hun synes det ofte blir for mye snakk og for lite handling fra kirkens side, noe kokk Margit Vea er enig i.

– Det er mye snakk om klima, miljø, grønn kirke og CO2, men lett å glemme det vi har på tallerkenen, sier Vea.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Klima