Nyheter

Verdens fattigste land driver flyktningsentral

Verdens fattigste land, Niger, huser 300.000 flyktninger. Landet er samtidig blitt en sentral for menneskesmugling gjennom Sahara, til Libya, over Middelhavet og til Europa.

Bare første halvår i fjor flyktet 70.000 mennesker fra sine hjem på grensen mellom Niger og Nigeria. Årsak: Området herjes av de voldelige islamistene Boko Haram, som er i krig med Nigerias myndigheter.

Niger med sine rundt 19 millioner innbyggere er rangert nederst på FNs indeks for menneskelig utvikling, listen Norge topper år etter år.

Rømmer fra Boko Haram

– Mange har rømt hals over hode fra sine landsbyer. De forteller at trusselen fra Boko Haram fortsatt er stor. De infiltrerer lokalsamfunn og tvangsrekrutterer unge, sier Marit Sørheim, leder for internasjonal avdeling i Caritas.

Sørheim er nettopp tilbake fra Niger, der hun så faretruende nød i regionen Diffa, som huser flest av de drøyt 300.000 som er på flukt i landet med verdens verste levekår. Rundt 90.000 av disse er flyktinger fra Nigeria.

– Det er imponerende hvordan noen av verdens fattigste mennesker deler det lille de har med folk som har flyktet fra Boko Haram, i ekstremt karrige områder der nøden alltid lurer like rundt hjørnet, sier Sørheim.

Hun opplever som et tankekors å komme til Niger fra et Europa der debatten handler om hvordan man mest effektivt kan hindre flyktninger i å komme til sitt rike hjørne av verden.

LES MER: Bistand som press virker ikke

Imponert over fattige hjelpere

– Jeg blir ydmyk når jeg ser hvordan mennesker i Niger som lever nær eksistensminimum, åpner sine dører. Samtidig er jeg nokså oppgitt over den manglende viljen i noen av verden rikeste land til å hjelpe, sier Sørheim.

LES MER: Rekordlave asyltall

I en ekstremt varm og klimautsatt region er befolkningen avhengig av at regntiden ikke slår feil. Nå har avlingene sviktet i flere sesonger, og krisen forverres av et svekket Boko Haram som stjeler kveg og raider markeder for å holde liv i sine tropper.

Niger er også blitt et viktig gjennomfartsland for migranter fra det vestlige Afrika på jakt etter bedre muligheter i Europa. Titusenvis unge med elendige framtidsmuligheter i Senegal, Mali og Gambia, ser Niger som enkleste transittland for å komme seg til det kaospregede Libya, og videre derfra på en livsfarlig båtreise til Europa. Bare noen uker inn i 2017 antas rundt 200 mennesker å ha omkommet i Middelhavet på denne ruten.

LES MER: Ber unge skape Afrika-vekst

Smuglertrafikk sikrer inntekter

Trafikken har utviklet en industri av menneskesmugling i Niger, med omfattende bestikkelser av offentlig ansatte. Også vanlige nigerere sikrer seg inntekter fra migrantene, gjennom husly, transport og varesalg. Kriminelle nettverk er også involvert i smugling av våpen og narkotika gjennom Niger.

– Det må primært gjøres noe med det som skaper grunnlag for menneskesmuglingen. De fleste flykter fra dårlig styresett og håpløshet, med elendige utdannings- og jobbmuligheter. Mange dør på ferden over Middelhavet, og trolig enda flere underveis i Sahara, sier Marit Sørheim.

Hun frykter Nigers skjøre balanse kan ryke hvis feil tiltak settes inn mot migrant-trafikken.

Norge holder giverkonferanse

Norge er om en måned vertskap for en giverkonferanse for regionen, der over 10 millioner mennesker er rammet av Boko Haram, matmangel og andre humanitære problemer.

– Det utspiller seg en stor, humanitær krise i Nigeria og området rundt Tsjad-sjøen, som i stor grad blir oversett, sier utenriksminister Børge Brende, vertskap for konferansen i Oslo sammen med Nigeria og Tyskland.

LES MER: Tyskland tar halve byrden

Tysklands statsministrer Angela Merkel møtte sist høst president Mahamadou Issoufou i Niger for å diskutere tiltak mot flyktningtrafikken til Europa.

– Vi er enige om at vi må dempe migrasjonen, spesielt av de fattige som dør i hundrevis gjennom ørkenen, sa Issoufou.

LES MER: Tyskland vil ha flyktninger til Afrika

Han fikk imidlertid bare lunken respons på sitt ønske om en storstilt «Marshallplan» for å hjelpe Niger til å håndtere flyktninger, klimakrise og voldelige islamister som beveger seg over de porøse grensene i regionen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter