Nyheter

Verden tok farvel med Peres

Shimon Peres ble hyllet som en fredens mann, men også for å ha gjort Israel til en av verdens sterkeste militærmakter, da han ble fulgt til graven.

Peres, som var både stats-, utenriks- og forsvarsminister i Israel, og som rundet av sin lange politiske karriere som landets president fra 2007 til 2014, døde onsdag, 93 år gammel. Fredag ble han gravlagt.

Høytstående gjester fra hele verden deltok i begravelsen, der USAs president Barack Obama i sitt minneord omtalte Peres som en kjempe som aldri ga opp håpet om fred.

– Det jødiske folk ble aldri født for å herske over andre, sa Peres. Han fant rom i sitt hjerte for andre som led. Selv stilt overfor terrorangrep og gjentatte skuffelser ved forhandlingsbordet, insisterte han på at palestinerne må sees på som likeverdige med jødene og at de derfor også har like stor rett til selvbestemmelse, sa han i minneordet.

LES NEKROLOGEN: Shimon Peres var Israel personlig

Hyllet av Obama

Obama hyllet samtidig Peres for hans sentrale rolle i arbeidet med å gjøre Israel til en formidabel militærmakt og understreket at USA alltid vil stå last og brast med landet.

Tusenvis av israelere og ledere fra over 50 land fulgte Peres' kiste til graven på Herzl-fjellet i Jerusalem, blant dem NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Børge Brende fra Norge.

Kisten ble båret av åtte medlemmer av en æresgarde, før den til tonene fra jødisk bønnesang ble senket ned i den ventende graven på gravlunden der alle Israels ledere ligger.

Etter jordpåkastelsen la lederne for de ulike forsvarsgrenene ned kranser, og Peres' tre barn, datteren Tsvia og de to sønnene Yoni og Nehemia, tok et siste farvel ved graven.

LES OGSÅ: Dette sier statslederne om Shimon Peres' død

Alle fredsprisvinnerne borte

Peres mottok Nobels fredspris i 1994, sammen med Israels statsminister Yitzhak Rabin og palestinernes leder Yasser Arafat.

Året før var han sentral da Oslo-avtalen ble inngått, en avtale som skulle bane vei for endelig fred og opprettelsen av en palestinsk stat.

Slik gikk det aldri og drøyt 20 år senere er den palestinske staten fortsatt en fjern drøm. Forhandlingene har brutt sammen som følge av Israels kolonisering av de okkuperte, palestinske områdene, og de tre fredsprisvinnerne er nå alle borte.

Yitzhak Rabin ble skutt av en jødisk attentatmann i 1995, Arafat døde i 2004 og fredag ble Peres fulgt til graven som den siste.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter