Nyheter

Venstres ledelse splittet om surrogati

Venstre kan skrive historie og bli første parti som vedtar en åpning for surrogati. Ledertrioen er splittet og havner i åpen kamp.

Partileder Trine Skei Grande bekrefter overfor Vårt Land at hun vil støtte forslaget om å tillate såkalt altruistisk surrogati i Norge. Med dette menes at en kvinne bærer frem et barn for en slektning eller en venninne og metoden kalles også «søstersurrogati».

– Jeg stemte for dette i landsstyret, sier Grande.

Da Venstres landsstyre nylig laget innstilling foran landsmøtet, viste det seg at det var flertall for å tillate altruistisk surrogati. En rekke kilder Vårt Land har snakket med i Venstre, regner med at dette kan bli flertall også når programforslaget behandles under helgens landsmøte i Ålesund.

Et lignende fremstøt var sjanseløst for fire år siden. Nå har derimot liberale vinder feiet over partiet.

LES OGSÅ: Venstre skaper frustrasjon på grasrota i KrF

Breivik i kamp

Etter det Vårt Land kjenner til er nestleder Ola Elvestuen motstander. Det er også nestleder Terje Breivik, som har ledet partiets programarbeid. Dermed er det altså splittelse i Venstres ledertrio. Det er det i partiets sentralstyre også.

Breivik går på talerstolen i Ålesund for å stoppe altruistisk surrogati.

– Tillater du slik surrogati, så lovfester du noe som rører med det mest grunnleggende i livet: Båndet mellom hun som bærer et barn frem – og barnet. Hvis du først legitimerer altruistisk surrogati, så er surrogati som så dann blitt legitimt. Du senker terskelen for hva som godas, forklarer Breivik, som sammen med Abid Q. Raja tatt dissens på dette feltet i programarbeidet.

– Hvorfor tror du altruistisk surrogati samler så stor støtte i Venstre, Breivik?

– Argumentene fra folk i programkomiteen har vært at dette er noe den enkelte må bestemme selv. Når surrogati gjøres frivillig, har ikke storsamfunnet grunn til å blande seg inn.

LES OGSÅ: Venstre fjerner åpningen for aktiv dødshjelp

Avklarer før Frp

Ingen andre partier har vært i nærheten av en slik åpning som Venstre nå er. Også i Frp kommer et ja til surrogati opp til avstemning på årets landsmøte, men sentralt i Frp tviler man på at dette blir vedtatt.

Venstre sier klart nei til kommersiell surrogati. Men samtidig legges det opp til at Venstre skal vedta tekst som motstanderne i partiet mener likevel tilrettelegger:

•«Stille klare krav til helseforsikring, oppfølging av surrogatmødre, betaling og avtaler for nordmenn som ønsker å benytte seg av surrogati i utlandet».

•«Arbeide for at regelverket rundt adopsjon og surrogati skal likestille alle samlivsformer».

•«Forholdet mellom surrogatbarn og foreldrene deres må gis et juridisk vern uavhengig av biologisk tilknytning».

Grande forklarer hvorfor

Følelsesmessig er saken såpass splittende internt at selve landsmøtedebatten kan bli opphetet.

Slik forklarer Venstre-leder Grande hvorfor hun kan støtte forslaget om altruistisk surrogati:

– Jeg er åpen for å ha et regelverk for dette. Jeg er veldig skeptisk til alt som handler om betaling for å bruke kvinnekroppen og så derfor synes jeg det er noe annet når man stiller opp for hverandre.

LES OGSÅ: Sp nær ved å slakte kirkefondet OVF

Rotevatn gleder seg

En av dem som gleder seg over at Venstre kan gå i front om surrogati er stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn.

– Jeg registrerer at mange i landsstyret mener dette er på tide og det er all grunn til å tro at landsmøtet kan mene det samme. Mange benytter seg av surrogati allerede i dag. Vi tillater ikke kommersiell surrogati, men altruistisk, sier han.

I 2014 ga han ut boken «Liberalisme på norsk», der han anbefalte den surrogatiformen som Venstres landsstyre nå støtter.

Den gang refset Rotevatn hele den norske surrogatidebatten og skrev: «Noen bruker sterke ord som at surrogati er en form for menneskehandel. Det er å forsøple debatten og rent saklig er det helt feil».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter