Nyheter

Venstre ut på maktløp

Topper i Venstre vil ikke la maktsamtalene med Erna Solberg trekke lenge ut. Avklaringer må partiet ha gjort før jul.

I dag starter den to dager lange trontaledebatten i Stortinget, med et KrF i opposisjonsrolle og et Venstre som snart fortsetter samtalene om et formalisert samarbeid med regjeringen.

«Vi har god tid», var omkvedet både fra Erna Solberg og Venstre-topper rundt de første samarbeidssamtalene uken etter valget. Venstre-profiler sa de godt kunne strekke seg inn i 2018.

Helst før jul

Nå sier Venstre-topper til Vårt Land at landing bør finne sted før jul. Spørsmålet er fortsatt om Venstre skal ha noen avtalte samarbeidspunkter – eller kanskje å gå inn Høyre og Frps regjering?

– Her gjelder det å finne en god balanse. Man må jo bruke den tiden som trengs til gode forhandlinger. Men hverken for Venstre eller de som styrer landet er det noen fordel at denne saken er uavklart, sier sentralstyremedlem Guri Melby i Venstre.

LES OGSÅ: Disse skal kjempe om livssyn på Tinget

Så brøt KrF. Det er Venstres stortingsgruppe som formelt skal avklare hva slags maktløsning partiet vil gå for. Men også for partiets organer – som eksempelvis sentralstyre og landsstyre – er veivalget en avgjørende sak.

Da landsstyret få dager etter valget drøftet samtalene om samarbeid, ba delegater ledelsen ha følge med KrF. Men så brøt KrF opp. Derfor har ikke Venstres landsstyre hatt noe rådslag om den nye alenesituasjonen eller det å bli regjeringssparti.

Mulig slagplan

Kilder i partitoppen og apparatet peker på disse korsveiene – som i sum kan bli et mulig løp for avklaring av makt:

• Noe fart i samtaler mellom lederskapet i Høyre/Frp og Venstre skyter neppe fart denne uken. Først står nemlig to dager med trontaledebatt, samt fremleggelsen av et statsbudsjett for døren.

• Men like etterpå forventer Venstre-topper at en prosess kan komme i gang. Partiet trenger nemlig mer oversikt over hva de blåblå kan tilby før de kan velge tilkoblingsform.

• For siste helg i oktober skal Venstre etter planen avvikle både landsstyremøte og en landskonferanse. Her kan ledelsen be om signaler fra sitt øverste organ mellom landsstyrene: Hvor langt skal partiet gå?

• Da er det like før budsjettforhandlinger etter planen skal i gang for fullt. Under disse skal også KrF delta sammen med Venstre. Tonen i og utbyttet av forhandlingene antas å ha betydning for Venstres valg. Finansdebatten i Stortinget – der en budsjettpakke blir til vedtak – avvikles mandag 27. november.

• Andre helgen i desember avvikler Venstre nok et landsstyremøte, som også kan gi et råd til stortingsgruppen.

LES OGSÅ: Sp-Vedum klar til å skape politikk med de blåblå

«Lite sannsynlig»

Sentralt i Venstre er fortsatt ordene «lite sannsynlig» dem som brukes om partiet virkelig kan gå inn i regjering med Frp eller ikke. Stortingsgruppen har heller ikke drøftet den tematikken.

Men partiets landsmøtevedtak har ingen ord som sperrer mot regjeringsdeltakelse – noe KrF hadde. Dessuten er det nærmest erklært fra Venstres leder at hun vil ha vekslet inn partiets støtte til regjeringen i bindende politikk.

Det tolkes som om en slags samarbeidspakt i ulike punkter i alle fall er aktuelt.

LES OGSÅ: KrF tappes for profiler

Solberg: Enklere

For Høyre er det fordelaktig om Venstre går inn i regjeringen.

– Det vil bli mer krevende å være tre partier enn to i regjering. Men i Stortinget vil det være enklere å forhandle med en part enn med to parter, sa statsminister Erna Solberg til NTB i forrige uke.

Og skulle det skje, spekulerer enkelte i at dagene like før jul kan bli tiden for rokkeringer i regjeringen.

Begge de to siste årene har Solberg nemlig ommøblert blant statsråder like før høytiden og gitt de nye hjemmelekser i juleferien: De kan lese seg opp på dokumenter og ordninger før det blir et nytt arbeidsår.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter