Nyheter

Venstre-oppgjørene om verdisaker tiltar

Intense oppgjør om følelsesladde verdisaker preger Venstre mer enn noen gang. Regien har både engasjerte liberalere og programkomiteen selv.

Vårt Land har gjennomgått Venstres stortingsprogrammer fra 2005 til nå, og årets er et toppunkt i liberalisering av bioteknologi, deler av familiepolitikk og saker koblet til livssyn.

– Vi håper vi steg for steg får flyttet stemmer. Vi vil ha aldersgrense for omskjæring av gutte-­
barn og vet at vi fremmer et omstridt tema. Men vi håper vi vinner et landsmøte en gang, sier Anja Johansen, fylkesleder i Nordland.

Hun er en av de mange som vil flytte grenser i Venstres program. For andre gang forsøker hun å få vedtatt på vedtatt bremser for omskjæring av guttebarn. Saken splitter partiet og møter protester fra jøder i Norge. Trolig er det ikke flertall.

LES OGSÅ: Venstre-ja til søndagshandel og sexkjøp

Utvider grenser

Vårt Land har de siste ukene brakt nyhetssaker om flere slike saker som flytter Venstre i verdispørsmål. I helgen kan såkalt altruistisk surrogati bli vedtatt og utredning av aktiv dødshjelp bli nedstemt.

Helgens landsmøte er dessuten invitert til å si ja til eggdonasjon, assistert befruktning til enslige kvinner uansett samlivsform, flere juridiske kjønn og i siste sving kom det inn et ja til sjekk av befruktede egg også – før de skal inn i livmor – såkalt premiplantasjonsdiagnostikk.

Det er full likestilling av familieformer. Ønsket om tredje kjønn presses også frem. I år sier altså Venstre ja til flere verdiliberale saker de før har avvist og nye lanseres. Men Venstre demper tidligere åpning for søndagshandel og skroter vin i butikk.

LES OGSÅ: Grande til verdikamp mot populismen i Sp og Frp

Staten og forbudet

Nestleder Guri Melby i partiets programkomité erkjenner at mange i komiteen nok hadde et liberalt ståsted denne gangen. Men utviklingen speiler også norsk hverdag.

– Vi går foran andre partier, men ikke nødvendigvis foran folk, sier hun og forklarer at surrogatireisene til USA har tatt av. Og at flere kjenner noen som får et barn på en ny måte.

– Ideologisk sett handler det om å sette grenser for hva staten skal si er forbudt. Der er det nok en større bevissthet i Venstre, forklarer Melby.

Åpner opp.

En sjekk av de fire siste programmene viser utviklingen til et mer verdiliberalt parti:

• 2005 strengt: Partiet vedtok «streng politikk for bioteknologi» for perioden 2005–2009. Man var bekymret for at stadig mer informasjon om fosterets egenskaper «åpner for sortering». Det het: «En slik rettstilstand blir uforenlig med et sosialliberalt menneskesyn».

På religionsfeltet handlet det om å skille stat og kirke, fjerne bekjennelsesplikt og gjøre formålsparagrafer livssynsnøytrale.

• 2009 litt dempet: For perioden 2009 – 2013 fjernet Venstre stridspunkter om bioteknologi: Ut med eggdonasjon og ord om assistert befruktning. Men partiet gikk foran og ville «innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling». Venstre vedtok å fjerne statlige åpningstidsbegrensninger for skjenking og handel.

• 2013 – liberalisering: Programmet gjeninnførte ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Altruistisk surrogati ble skrotet, etter intens debatt. Men vin i butikk ble overraskende vedtatt, men åpning for aktiv dødshjelp avvist. Partiet vedtok en gjennomarbeidet, grundig livssynspolitikk med tydelig ønske om sekulær stat og livssynsfrihet.

LES OGSÅ: Venstre-Raja tok med Frp-nestleder til landsstyremøtet

Grande: Ikke dødshjelp

Men i år vil landsmøtet altså liberalisere mer. Venstre-leder Trine Skei Grande forklarer utviklingen med at Venstre raskt fanger opp i seg strømninger og spørsmål blant folk flest:

– Det som eksempelvis var superradikal ruspolitikk i Venstre i 2013 er nå plutselig vedtatt i Høyre og SV. Venstre har nok gått foran med å la prinsipper og ikke følelser styre. Dermed har vi nok brøytet litt vei for andre. Men dette er jo jobben for Venstre.

Åpning for dødshjelp vil Grande bekjempe:

– Poenget at staten ikke skal ta liv av sine borgere. Der er dødshjelp eller dødsstraff samme ­kategori, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter