Nyheter

Venstre-Grande i strupen på Senterpartiet

Trine Skei Grande mener Sp er i ferd med å bli et av «anti-miljøpartiene». Venstre-lederen advarer også mot de miljøriddere som har blankest rustning.

Venstre har fått mye pepper de siste dagene. Det gjelder ikke bare gjennomslaget for flyseteavgiften, men også for økning av elektrisitetsavgifter. Spesielt under finansdebatten på Stortinget torsdag gikk Senterpartiet hardt ut mot Venstres flyseteavgift.

– Det er en agrarpopulisme som er fascinerende, sa Grande i en tale til partiets landsstyre lørdag formiddag.

I talen gikk Venstres leder i strupen på Sp. Venstre-lederen pekte på at det ikke er første gang Norge har en flyseteavgift. Hun bemerket at Sps Gudmund Restad bidro til den da han var finansminister.

– Sp er i ferd med å bli et av anti-miljøpartiene på Stortinget. De er imot alle miljøgrep og ikke nok med det: I budsjettet sitt «sponser» partiet tungtrafikken med en halv milliard og de er imot å bygge ut det grønne skatteskiftet, hevdet Grande.

LES OGSÅ: I fjor var det poseavgiften. Nå mener Venstre at Frp flykter fra flyseteavgiften

På vei vekk fra Venstre.

På spørsmål fra Vårt Land etter talen, om hvorfor hun nå går så hardt ut mot sentrumspartiet, svarer hun:

– Fordi jeg er overrasket over hvilken posisjon de tar i miljøsak etter miljøsak. Ikke bare er de kritiske, de går i feil retning. Jeg opplever at de er imot alle reformer og endringer. De beveger seg veldig langt bort fra Venstre i budsjett etter budsjett. Jeg er litt skuffet, sier Grande.

Venstre-lederen brukte mye av talen til å forsvare det å inngå kompromisser med motstandere for å få til miljøgrep og et grønt skatteskifte.

– Det som provoserer meg mest, er de som snakker om dette som et politisk spill, sa Grande.

LES OGSÅ: SV ber Venstre og KrF skifte side

Ikke stem på ridderne

Høstens budsjettforhandlinger har vært spesielt vanskelige, ifølge Venstre-lederen. Det har vært tunge tak og «gi-og-ta» for å få til det avgjørende: Flertall for grønne løsninger.

– Det handler om beinhard kamp om det eneste som teller: Stortingsflertall for det man gjør. Det er ikke kosemøter med dem du er enig med som hjelper. Nei, du må sette deg ned med dem du er riv ruskende uenig med for å skape flertall for det som er viktig.

Grande gikk også hardt ut mot kritikere i andre miljøpartier som mener Venstre ikke bør inngå kompromisser med de blå regjeringspartiene for grønne resultater.

– Jeg er så lei av alle som mener de grønne heller må slå seg sammen, for da blir alt fryd og gammen. Nei, vi må slå oss sammen med noen skikklige fossilpartier for å få til noe. Det kan gi tårer og tenners gnissel, men vi må gjøre dette for å få til noe, sa Grande og fortsatte:

– Alternativet er å stå der i et hjørne og være grønn og blank og finpusset. Men du skal aldri stemme på de ridderne med blankest rustning. For de har aldri vært i kamp.

LES OGSÅ: «Flyseteavgiften er en fin avgift. NHOs kritikk er skuffende»

Ridder Rasmus?

Både SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) har fra utsiden ropt etter mer radikale, grønne resultater enn budsjettforliket gir. Venstre-lederen vil overfor Vårt Land ikke gi svar på om det er MDGs Rasmus Hansson som er den blanke ridderen hun advarer mot.

– Det handler like mye om miljøorganisasjoner som tror at bare man står sammen med de snille, så kommer man i mål. Det er ikke slik det fungerer. Du må faktisk ha flertall for å få til noe, forklarer hun.

LES OGSÅ: Nå pågår den verste masseutryddelsen siden dinosaurene døde for 65 millioner år siden

Vil gi Frp kontantstøtte-kutt

Grande viet også stor del av talen til integreringspolitikk. I ukene fremover er det nettopp integreringstiltak som del to av asylforhandlingene skal dreie seg om.

Hun ser for seg en serie av integreringstiltak som innebærer «jobbing – mot frihet og trygghet». Men for de små er barnehageplass nøkkelen. Venstre-lederen gjentok ønsket fra årets landsmøte om å kveste kontantstøtten for å få til bedre integrering.

– Hvis det er sånn at Frp er veldig opptatt av å kutte i sosiale ytelser, så er det greit: Vi kan ta bort kontantstøtten, hvis de er villige til å gi barnehageplass til alle barna, sa Grande.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter