Politikk

Venstre bryter budsjettforhandlingene

Oslo (NTB): Venstres stortingsgruppe har besluttet å bryte forhandlingene med Høyre og Frp om statsbudsjettet for 2017.

Det kunngjorde Venstre i en skriftlig uttalelse tirsdag ettermiddag.

– Årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med våre forpliktelser i Parisavtalen, skriver Venstre.

Regjeringens to samarbeidspartier Venstre og KrF har vært opptatt av å stå sammen i forhandlingene.

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om de skal bryte forhandlingene, opplyser kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB.

– Vi jobber internt nå. På gruppemøtet i morgen vil vi ta stilling til saken, sier han.

– Ikke oppfylt løfte

Budsjettforhandlingene har pågått siden 2. november. Til tross for flere møter på partiledernivå hos statsminister Erna Solberg (H), har fremgangen latt vente på seg.

– Vi fikk i fjorårets budsjettavtale et løfte av Erna Solberg og Siv Jensen om et grønt skatteskifte som skulle gi betydelig kutt i klimagassutslippene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det var en konstruktiv løsning som reddet fjorårets budsjett. Siden den gang har vi fått Parisavtalen, og statsministeren har lovet FN, på vegne av hele Norge, at vi skal oppfylle vår del av den avtalen, legger hun til.

Men Venstre mener nå at regjeringen dessverre ikke har fulgt opp disse løftene i statsbudsjettforslaget for neste år som den har lagt fram for Stortinget.

LES OGSÅ: Står uten plan B ved krise

Bilpakke

I forhandlingene er det særlig regjeringens mye omtalte ultimatum når det gjelder bilavgifter som har skapt problemer.

I den såkalte bilpakken økes avgiftene på bensin og diesel noe, men ikke så mye som Venstre ønsker. I tillegg kompenseres bilistene med bompengekutt, økt pendlerfradrag og redusert årsavgift.

Regjeringspartiene har stått hardt på at bilpakken ikke skal røres i forhandlingene, og dette fikk til slutt Venstre til å bryte samtalene.

Grande fastholder at Venstre ikke kan akseptere at «Frp legger ned veto mot en miljøpolitikk det er flertall for i Stortinget, og som statsministeren nasjonalt og internasjonalt har talt varmt for».

– Trist at Venstre bryter

Fremskrittspartiet skulle diskutere situasjonen på et landsstyremøte tirsdag ettermiddag.

– Venstre fikk et svært godt tilbud, både på klima, miljø, utdanning, teknologi og forskning, sier parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i Fremskrittspartiet.

– At de likevel velger å bryte, er trist. Både innbyggere og næringsliv har behov for forutsigbarhet og stabilitet, legger han til.

Han understreker nok en gang at det aldri var noe tema for Frp å forhandle om bilpakken.


LES OGSÅ: Budsjettbråk setter kirkepenger i fare

KrF venter

KrF skal i ekstraordinært gruppemøte onsdag bestemme seg for om de skal bryte budsjettforhandlingene, slik Venstre har gjort.

Det opplyser KrFs kommunikasjonsrådgiver Dag Fedøy til NTB.

– Vi jobber internt nå. På gruppemøtet i morgen vil vi ta stilling til saken, sier han. (@NTB)

Vårt Land kommer tilbake med mer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk