Religion

Vekker oppsikt med pasienttransport

Rock Taxi profilerer seg med dødninghode, flammer og 666. Nå skal de frakte pasienter i Randaberg kommune. – Skal mer til for å sjokkere i dag, mener rådgiver i Human-Etisk Forbund.

– For de fleste er symbolikk som dette blitt nokså stuerent, men det er ikke gitt at alle pasientgrupper vil trekke på smilebåndet, sier professor i religionsvitenskap Anne Kalvig ved Universitetet i Stavanger.

Rock Taxi har vunnet anbudsrunden for ikke-akutt pasienttransport i Randaberg kommune i Rogaland. Dersom ingen av konkurrentene klager innen 8. juni kan den «rocka» pasienttransporten starte opp fra 21. juli, går det frem av tildelingsbrevet fra Sykehusinnkjøp HF.

– Vi er litt overrasket over å bli tildelt anbudet, ja, men det må jo tyde på at vi gjør en skikkelig jobb, sier daglig leder Leiv Kåre Larsen.

LES OGSÅ: Advarer mot å skjule religiøse symboler

Hodeskalle

Utseendemessig er nemlig ikke bilstallen deres av den nøytrale sorten. En logo med en stor dødningsskalle med røyk i munnen pryder størstedelen av panseret. På hodet har den en flosshatt med en kortstokk stikkende ut. Flammer slikker seg over taket og langs sidene. Der vises også telefonnummeret deres, som avsluttes med det ­okkulte nummeret 666. For Larsen stikker ikke symbolikken dypere enn som så:

– Vi har også 777 i nummeret, så her kan man velge å veie det gode opp mot det onde, fleiper Larsen.

LES OGSÅ: Nekter å fjerne kors på leirstedene

– Ufarliggjort

Tildelingen av anbudet forundrer professor i religionsvitenskap Anne Kalvig.

– Randaberg er en landlig kommune med sterk kristentradisjon, så det er litt snålt at et slikt firma får anbudet, sier hun.

Toleransen for det som i særlig religiøse grupper er blitt tolket som okkult symbolikk, har imidlertid blitt større, mener Kalvig.

– Dødninghoder og tallkombinasjonen 666 er ufarliggjort fordi de er kommersialiserte. De har blitt brukt på en bredkulturell flate innen mote, film og underholdning.

Kalvig påpeker imidlertid at det er en grunn til at offentlige uniformer er nøytrale.

– I en sårbar situasjon kan det virke upassende å bli fraktet i et transportmiddel som er smykket med et dødninghode. Men man kan også snu på det: Nettopp fordi innpakningen til denne taxien er så overraskende, kan den få pasienter til å flire og fungere som en vitamininnsprøyting, sier hun.

LES OGSÅ: Pinsepredikant beskylder Märtha for demonkontakt

– Ingen bryr seg

Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund, tror det skal mer til for å skremme pasientgrupper enn svarte klær og heavy metal-­estetikk.

– Jeg har noen ganger lurt på om svartmetallere har støttegrupper hvor de mimrer om tiden da folk var redde for dem. I dag er det ingen som bryr seg. Skal du sjokkere i dag må du ikle deg hijab eller bønnehatt, sier han.

Søderlind mener at det til tross for bruk av symboler som «666» er påfallende lite overlapping mellom heavy metal og okkultisme.

– De som driver med det okkulte i dag er oftere kvinner i fargerike kjoler, gjerne i tilknytning til en viss prinsesse som normaliserer dødekontakt, sier han.

LES OGSÅ: Satanismeekspert frykter nye angrep på kirker

– Ingen negative

For rogalendinger er Rock Taxi kanskje best kjent for å frakte feststemte vorspieldeltakere og utdrikningslag, men pasienttransport er likevel ikke nytt for drosjeselskapet. Helseforetaket Helse Vest og kommunen er av deres største kunder, ifølge daglig leder Leiv Kåre Larsen. Tidligere har de fraktet skoleelever i Stavanger. Siden 2013 har de drevet med pasienttransport på Nord-Jæren i stadig økende omfang, forteller han.

Selv har han alltid har vært glad i dødningskaller og hard rock. Det var også bakgrunnen for utsmykkingen av taxifirmaet som startet opp i Stavanger i 2008.

– Foreløpig har vi ikke mottatt negative tilbakemeldinger fra kunder, sier Larsen.

Avdelingssjef for ­pasientreiser i Helse Stavanger, ­Elisabeth Guddingsmo, ønsker ikke å kommentere saken.

LES OGSÅ: De djevelsk musikalske skremslene

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion