Nyheter

Vegrer seg for sex-praten

Tiden er overmoden for at leger snakker mer med pasienter om sex, mener lege og medisinsk fagredaktør.

Bilde 1 av 2

– Vi leger skal nettopp bidra til god helse og forebygging av sykdommer. Da er det viktig at vi ikke overser sexlivet til pasientene. Det er mye god helse i et godt sexliv, og vice versa kan et dårlig sexliv føre til helseplager, sier Kaveh Rashidi, lege og medisinsk fagredaktør i Tidskrift for Den norske legeforening.

I lederartikkelen til den nyeste utgaven av Tidsskriftet kommer Rashidi med en tydelig oppfordring til egen stand: Snakk mer om sex med pasientene deres. Det vil forebygge helseplager, og gjøre at sykdommer kan bli oppdaget i tide.

LES OGSÅ: Hver fjerde tenåringsjente har kjønnssykdommer

Sex-plager kan være tegn på sykdom

Oppfordringer som Rashidis har vært gjentakende i flere år – og kommet fra både fra helsepersonell, pasienter og andre – uten at mye har skjedd.

Det kan få uheldige konsekvenser. Spesialist i sexologisk rådgivning med egen praksis i Oslo, Siv Gamnes, mener det kan det være verre at leger ikke tør sexpraten, enn at de prøver og risikerer å tråkke noen på tærne.

– Det er mange sykdommer som kan knyttes til seksualitet, og der sex derfor burde vært et naturlig tema i legesamtalen, sier hun, og viser til blant annet at:

• Nummenhet i kjønnsorganene kan være første symptom på MS (multippel sklerose) og nedsatt førlighet.

• Sviktende impotens kan være første symptom på at noe har skjedd med blodårene, og dermed første symptom på et hjerteproblem på vei.

LES OGSÅ: Er det synd å onanere?

71 prosent har sjelden eller aldri spurt

Nettopp dette gjør det viktig at slike symptomer kommer frem i samtale med lege, understreker Gamnes.

Likevel viser studier at norske leger stadig kvier seg for sex-snakk. I lederartikkelen i Tidsskriftet viser Rashidi til en norsk studie fra 2013. Her svarte 96 prosent av helsepersonell innen fagfeltet revmatologi at sex var et viktig tema. Men 71 prosent av dem hadde sjelden eller aldri tatt opp sex med pasienten.

Internasjonale studier tyder på at problemet er omfattende, og gjelder flere enn norske leger. For eksempel anbefaler både amerikanske og europeiske retningslinjer leger å snakke med pasienter som har hatt hjerteinfarkt om sex. Likevel viste en to år gammel studie fra USA og Spania at bare 15 prosent hadde snakket med legen om sex etter et hjerteinfarkt.

HØR PÅ SØNDAGSRÅDET: Hvordan snakke med ungdommene om sex?

Snakker om bæsj og urin sex er for flaut

Vegringen er ifølge Rashidi paradoksal, med tanke på hvor naturlig det har blitt å snakke om sex ellers i samfunnet. Men han kan tenke seg flere grunner til hvorfor det er slik:

– Det kan tenkes at både lege og pasient synes det er ubehagelig eller flaut å snakke om. Man føler kanskje ikke at det er rette arena, eller så passer ikke omstendighetene. For eksempel hvis man ikke er alene hos legen eller at legen ikke har satt av tid til det, sier Rashidi.

LES MER: Kristne ledere dropper å snakke om sex og synd

Det samme tror Gamnes, som mener det er spesielt paradoksalt at leger skal være så redde for dette.

– Leger lærer seg å snakke om de mest intime ting. Avføring, svette, urin, temaer vi skygger unna i hverdagen tar de opp omtrent uten å blunke. Men seksualitet er tydeligvis fortsatt for intimt, påpeker hun.

LES OGSÅ: Sex – en gammel manns betroelser

Legene manglere sex-språket

I tillegg til sjenanse, handler legenes vegring om at de mangler språk og kunnskap om seksuell helse, forteller Ragnhild Johanne Tveit Sekse, forskningssykepleier ved Universitetet i Bergen.

– Flere internasjonale studier viser til at dette er to av de viktigste årsakene til at helsepersonell vegrer seg for å snakke om seksualitet, sier hun.

Det til tross for at studier viser at pasientene skulle ønske at helsepersonell tok opp seksualitet, forteller sykepleieren.

LES OGSÅ: Mer frimodig seksualundervisning ved kristne skoler

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter