Nyheter

Vatikanet: Vi er ikke opptatt av terrorarrestasjonene

Pavens pressetalsmann Federico Lombardi mener dagens terrorarrestasjoner i Italia ikke har noe å si for Vatikanet.

– Referansene til Vatikanet er fem år gamle, så de er ikke relevante for dagens situasjon. Vi er overhodet ikke opptatt av denne saken, sier pavens pressetalsmann Federico Lombardi til Vårt Land.

Fredag formiddag ble det kjent at italiensk politi utstedte arrestordre på 18 afghanere og pakistanere fra en antatt terrorgruppe. Politiet mener de blant annet planla et angrep mot Vatikanstaten, melder NTB.

– Vi har ikke bevis, men vi har sterk mistanke, sa Mauro Mura, statsadvokat i Cagliari, på en pressekonferanse i går ettermiddag. Han forklarte at mistanken skyldtes telefonsamtaler politiet har avlyttet.

Flere angrep

Etterforskerne skal ha hørt de mistenkte snakke om «en stor jihad i Italia», og i noen samtaler skal de ha antydet at Vatikanet var et sannsynlig mål.

Den «enorme» antiterroroperasjonen ledes fra Sardinia og involverer sju provinser i landet. Politiet sier de er på jakt etter medlemmer av en «al-Qaida-inspirert», bevæpnet organisasjon som ønsker å støtte et folkelig opprør mot den pakistanske regjeringen samt angrep mot amerikanske styrker i Afghanistan.

Flere av dem skal ha vært med på et av de dødeligste terrorangrepene i Pakistan noensinne. Bombingen i den nordvestlige grensebyen Peshawar i 2009 krevde mer enn 100 menneskeliv, og etterlot over 200 personer skadde.

Pater Pål Bratbak som er pressekontakt i Oslo katolske bispedømme, skriver i en SMS til Vårt Land at meldingen om terrorplanene forhåpentligvis bare vil øke pave Frans' motivasjon for dialog mellom religioner.

Al Qaidas åndelige leder

Politiet har allerede pågrepet enkelte personer i raid i ulike deler av landet. Terrorgruppens antatte åndelige leder skal være blant dem som er arrestert i Italia, mens andre trolig har forlatt landet.

– Gruppen har en rikelig mengde våpen og mange trofaste som er villige til å utføre terrorhandlinger i Pakistan og Afghanistan før de returnerer til Italia, heter det i en uttalelse, ifølge NTB.

Den antatte terrorgruppen skal ha ordnet det slik at de afghanske og pakistanske medlemmene fikk komme inn til Italia på arbeidskontrakter eller som asylsøkere. Noen av dem er senere blitt sendt til byer i Nord-Europa, hevder politiet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bin Laden-hjelpere

Politiets telefonavlytting har avdekket at to av personene det er utstedt arrestordre på, skal ha vært en del av en gruppe som beskyttet Osama bin Laden. Han ble drept av amerikanske spesialstyrker i sitt gjemmested i Pakistan i 2011.

Den nevnte åndelige lederen ble pågrepet i Bergamo i Nord-Italia. Han er mistenkt for å ha samlet inn penger fra pakistanere og afghanere i Italia som angivelig skulle gå til religiøse formål.

Pengene er så blitt sendt til Pakistan ved hjelp av det muslimske hawala-systemet, som er utenfor både bankenes og myndighetenes kontroll.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter