Nyheter

Vatikanet sier nei til askespredning

Slik forholder Den katolske kirke og Den norske kirke seg til folks ønsker om hva som skal skje med dem etter døden.

Katolikkene kan godta kremasjon som et alternativ til vanlig begravelse. Det gjorde kardinal Gerhard Müller i Troskongregasjonen i Vatikanet klart i slutten av oktober. Da presenterte han instruksjonen Ad resurgendum cum Christo («For å gjenoppstå med Kristus»), skriver katolsk.no.

Den katolske kirke ønsker begravelsesformer som gjenspeiler det kristne håp om oppstandelsen, ifølge ham. Av den grunn forbys askespredning, fordi skikken «skyldes en forestilling om at døden betyr at mennesket fullstendig utslettes», uttalte han under presentasjonen. Kirken kan heller ikke imøtekomme ønsket om urneoppbevaring i hjemmet eller å gjøre aske om til en minnegjenstand.

LES OGSÅ: Siste hvilested: På pianoet

Ikke forenlig med den kristne tro

Den norske kirke var kritisk da det i 1996 ble lovlig å spre asken etter avdøde personer i Norge. Ordningen ble fra kirkelig hold ansett som en hinduistisk gravferdsform.

Kirkemøtet i 2012 vedtok imidlertid å tillate kirkelig deltakelse i gravferder som resulterte i askespredning, men samtidig gi prester mulighet til å reservere seg. I forkant hadde Bispemøtet uttalt at askespredning ikke er uforenelig med den kristne tro.

LES OGSÅ: Nedgravd i søknader om askespredning

Går imot oppstandelseshåpet

– Det er svært sjelden at prester får denne forespørselen, men reservasjonsmuligheten handler om å ha respekt for de ulike synspunktene. Uansett er det viktig at de prestene som medvirker ved askespredning, er tydelige på kirkens tro på legemets oppstandelse, sa preses i Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land i mars i år.

Da fortalte også sokneprest i Oppdal, Arne Aspeland, om sin begrunnelse for å si nei til å medvirke ved en begravelse der asken skulle spres etterpå.

– Det går imot det oppstandelseshåpet som jeg ønsker å formidle gjennom en kristelig gravferd, sa han.

LES OGSÅ: Gjør døde om til diamanter

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter