Nyheter

Vasker i 
stykker klær

Bomullstøy betyr storforbruk av vann.

Vi har aldri vasket så mye klær som de siste tiårene, fremhever forsker Ingun Grimstad Klepp ved Sifo. I hennes egen levetid har vi gått fra å vaske undertøyet én gang i uken til å vaske det etter én dags bruk. Både miljøbelastningen og arbeidsmengden har økt tilsvarende.

– Vaskingen sliter på klærne og gjør at vi trenger mer klær, sier hun.

Som med andre bomullsprodukter, vasker vi dongeribukser hyppig. Det samme gjelder syntetiske plagg. Ull, som er et stoff med lang historie i Norge, vasker vi mye sjeldnere.

LES OGSÅ: Selger klær med grønt budskap

Tørke

Én dongeribukse som blir vasket én gang i uken, bruker om lag 3.500 liter vann på to år, ifølge Levi's-sjef Chip Bergh. Omkring halvparten av vannet brukes til produksjonen. For å bøte på dette har Levi's siden 2011 hatt kolleksjonen Levi's Water Less, som ifølge Bergh krever opp til 96 prosent mindre vann enn vanlig produksjon.

Vaskerådene kan også ses i sammenheng med at Levi's’ hjemstat California er rammet av tidenes tørke. Det er derfor store restriksjoner på vannforbruket.

LES OGSÅ: De er ofrene for dine billige klær

Bomull

Bomull har vært ansett som en miljøversting på grunn av utslipp og stort vannforbruk i produksjonen. For å lage 1 kilo bomull trengs 10.000 liter vann, ifølge Framtiden i våre hender.

Levi's har alliert seg med Better Cotton Initiative (BCI), som jobber med bomullsproduksjon som bruker mindre vann. Det samme har møbelkjeden Ikea gjort.

Hvert år bruker Ikea 150.000 tonn bomull, skriver Initiativ for etisk handel. Denne høsten har kjeden hatt som mål at 100 prosent av all bomull de selger, skal være fra såkalt bærekraftige plantasjer. Mindre bruk av vann og sprøytemidler er blant virkemidlene. Butikkprisen på tøyet er den samme.

Utfordringene knyttet til vannmangel og vannforurensing er store, globalt sett. Ifølge­ FNs vannrapport for 2015 kan verden, om få år, oppleve en ­alvorlig vannkrise dersom vi ikke klarer å utnytte vannet bedre enn i dag. Resirkulering av vann, sparetiltak og effektiv vanning i jordbruket kan dra i riktig retning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter