Nyheter

Vårt Land vurderer partilederne

Slik oppsummerer Vårt Land partilederens innsats i valgkampens avslutningsdebatt. Vurderingene er foretatt av politisk redaktør Berit Aalborg og politisk journalist Per Anders Hoel.

###
Alle foto fra debatten: Marit Hommedal / NTB scanpix

Rødt – Bjørnar Moxnes

Rødt-lederen gjorde en solid innsats i debatten, og snakket direkte til dem som er svært misfornøyd med blåblått styre. Han var fokusert og tydelig og toner ned partiets revolusjonære preg. Moxnes fikk frem flere av sine kjernesaker, som kampen mot velferdsprofitører, kampen for sårbare barnevernsbarn. Han fikk lagt inn et par tydelige kylere til Frps innvandringsminister Sylvi Listhaug ved å omtale henne som «polariseringsminister». Hans innsats kan gjøre at Rødt tiltrekker seg partiløse på ytterste venstre fløy.

###

Miljøpartiet De Grønne – Rasmus Hansson

MDG-talsmannen hadde en beskjeden start i debatten om innvandring. Men tok seg opp under klimadebatten, som er den viktigste rekrutteringssaken for partiet. I motsetning til tidligere slet Hansson med å fremstå som om det var han mot resten i klimapolitikken. I partilederdebatten ble han litt for teknisk, dermed ble deler av hans budskap mindre tilgjengelig for seerne. Det synes som om MDG har lagt fra seg det totale ultimatum i samarbeidsspørsmålet.

###

Venstre – Trine Skei Grande

Grande var overraskende fraværende i innvandringsdebatten. Trolig fordi hun ikke vil blotlegge de store konfliktene med Frp, som Venstre klistres til i regjeringsspørsmålet. Derimot oppsøkte hun krangler der hun fremsto som motpol til de rødgrønne i spørsmål om velferdsprofitt. Dette plasserte Skei Grande tydelig på borgelig side. Hun forsvarte Frp og Høyre ved flere anledninger. Dermed fikk hun for lite tid til å pløye inn Venstres egne saker i debatten. Dette var ikke den beste kvelden for Trine Skei Grande for å fremme engasjement for eget parti.

###

SV – Audun Lysbakken

SV-lederen gjorde nok en god debatt. Han var offensiv, selvsikker og hadde mange gode eksempler på partiets politikk og «onelinere» mot de blå. Han klistret KrF og Venstre til regjeringen. Lysbakken fremstår nå som en svært sentral aktør for å få til et regjeringsskifte. Han snakker enkelt og tydelig om SVs store oppgjør med Forskjells-Norge. Et av bildene han tegnet av høyresidens politikk var å sammenligne dem med foreldre som er på telttur og lar barna bære de tyngste sekkene.

###

KrF – Knut Arild Hareide

KrF-lederen slet nok en gang med å forklare sin samarbeidsmodell. Han klarer ikke å formulere hvorfor KrF ikke skal være et støtteparti til Frp. Særlig ikke når han ellers fremsto som tydelig plassert i den borgelige blokken. Han roste blant annet Siv Jensen for å ha lagt ned færre skattekontor enn den forrige rødgrønne regjeringen. Hareide tødde imidlertid opp under klimadebatten, der han offensivt beskyldte alle de store partiene for «tut og kjør» i oljepolitikken.

###

Sp – Trygve Slagsvold Vedum

Sp-lederen var overraskende tilbaketrukket i partilederdebatten. Han unngikk å sette by og land opp mot hverandre. Og gjentok sitt budskap fra tidligere oppgjør. Vedum virket mer opptatt av å kjøre et sikkert frem mot et godt valgresultat for Sp. For velgeren var han likevel godt gjenkjennelig. Vedum var treffsikker i replikken da han forsvarte Sps motstand mot reformer og utbrøt: «Det er ikke sånn at det kommer politifolk ut av telefonen».

###

Frp – Siv Jensen

Frp-lederen var pågående og snakket tydelig til sine egne velgere. Ikke minst i oppgjøret med Støre om eldre- og velferdspolitikk. I velkjent Siv Jensen-stil famlet hun sjelden og fremsto rutinert. Hun åpnet innvandringsdebatten med ikke å angre noe av den tøffe retorikken fra partiet. Hun gikk gjentatte ganger ut mot ustabiliteten i et eventuelt rødgrønt samarbeid.

###

Høyre – Erna Solberg

Solberg var rolig og sikker i debatten, og klarte å unngå negativt flomlys på spriket i det borgelige regjeringsalternativet. Hun rettet derimot sterke anklager mot Støre, og omtalte Aps beskrivelser av Sylvi Listhaug som «frekk og vulgær». I klimadebatten var hun imidlertid utydelig, men benyttet seg av sin pondus som statsminister i sluttappellen. Der fridde hun til usikre velgere som ønsker «trygg ledelse».

###

Ap – Jonas Gahr Støre

Ap-lederen virket på offensiven og preget debatten. Bare fire minutter ut i sendingen angrep han KrF og Venstre for å la Frp fortsette i regjering. Han fastholdt budskapet sitt fra de siste dagene om at Norge er blitt et mer splittet og kaldere land. Støre er god til å smette inn bredden i Aps politikk gjennom hele debatten. Tidvis var han avbrytende, slik han var i åpningsdebatten i Arendal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter